Sincrotró ALBA
El passat divendres 1 de desembre del 2023, el Sincrotró ALBA va acollir un esdeveniment on més de 70 empreses van poder conèixer per endavant els plans de renovació i les necessitats tecnològiques d'algunes de les instal·lacions europees, entre elles ALBA. La sessió va resultar molt positiva i útil, permetent el contacte directe entre empreses i instal·lacions.
En el marc del projecte europeu LEAPS INNOV, l'ALBA, ESRF, CDTI i LEAPS van organitzar un fòrum de proveïdors per a grans instal·lacions científiques el passat 1 de desembre al Sincrotró ALBA.
A l'esdeveniment van assistir-hi al voltant de 120 persones, en representació de més de 70 empreses (60% d’Espanya, 40% internacionals), moltes d'elles Pimes. Les companyies van destacar la utilitat de conèixer per endavant les principals inversions per a la modernització dels sincrotrons durant la propera dècada.
Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, va obrir la sessió presentant Xavier Massó -director general adjunt de Recerca de la Generalitat de Catalunya- i Roberto Trigo - cap del Departament de Grans Instal·lacions i Programes Duals del CDTI-, que van fer la benvinguda institucional. Posteriorment va tenir lloc una taula rodona on membres d'institucions de recerca, administracions i empreses van debatre com optimitzar la connexió entre indústria i infraestructures de recerca amb l'objectiu d'harmonitzar la innovació i la producció de noves tecnologies, fent ús dels instruments públics disponibles oferts a nivell nacional i europeu. Projectes europeus com LEAPS-INNOV, AIDAinnova i I.FAST són el primer pas cap a aquesta col·laboració i obren la porta a iniciatives més importants en el futur. Els debats van fer èmfasi en el paper crucial de totes les diferents entitats involucrades: infraestructures de recerca, empreses privades, les Oficines Industrials nacionals, el CDTI i finançament públic europeu per assolir l'objectiu comú.
Hi va haver presentacions de cinc representants de sincrotrons que renovaran les seves instal·lacions els propers anys.
ALBA, PETRA IV (DESY), Diamond, Elettra i Soleil van presentar els desafiaments tecnològics a què s'enfronten: nous tipus d'imants, sistemes de radiofreqüència o de buit, però també construccions civils innovadores.
La sessió de pòsters i networking i la visita a les línies de llum i l'àrea experimental d'ALBA van tancar l'esdeveniment. "Les infraestructures de recerca són claus per al desenvolupament de la indústria. Treballant junts ens podem ajudar a definir les necessitats dels nostres projectes futurs", va afirmar Alejandro Sánchez, cap de l'Oficina Industrial de l'ALBA.
El projecte LEAPS-INNOV ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea sota l'acord de subvenció núm. 101004728.