Sincrotró ALBA
El Sincrotró ALBA va acollir el 30 d'octubre del 2024 la III Jornada d'ICTS, una cita clau en què es van reunir les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) de tot Espanya. Aquest esdeveniment va reunir 80 experts per debatre sobre assumptes d'interès comuns com augmentar la transferència de coneixement, les capacitats de les ICTS per afrontar els reptes de futur i l'increment i la diversificació dels seus usuaris. Hi va haver un minut de silenci en record a les víctimes dels efectes del recent temporal a la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa.
Les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) són instal·lacions o recursos únics que ofereixen a la comunitat investigadora eines d'anàlisi d'avantguarda, cosa que les converteix en entitats de gran valor estratègic per al país. Són 29 ICTS que aglutinen 64 infraestructures, ubicades per tot Espanya, organitzades al Mapa d'Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS).
Organitzada pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya, la jornada va ser inaugurada per la secretària general d'Investigació del Ministeri, Eva Ortega Paíno, i pel Director General de Recerca de la Generalitat de Catalunya, Joan Gómez-Pallarés. Tots dos van destacar la rellevància de les ICTS per al progrés de la ciència i la tecnologia al país. Com a mostra de solidaritat, a les 12:00h va tenir lloc un minut de silenci en record a les víctimes dels efectes del recent temporal a la Comunitat Valenciana i Castella-la Manxa.
Durant la trobada es van organitzar tres taules rodones en què es van debatre aspectes clau per al desenvolupament de les ICTS. Va quedar demostrat que les ICTS ofereixen moltes oportunitats per a la transferència de coneixement, que a més generen sinergies entre elles, provocant un gran impacte a la indústria. Així mateix, es va posar de manifest la necessitat de comptar amb equips estructurats i sòlids, així com marcs de regulació comuns.
Donada la seva alta especialització, les ICTS s'erigeixen com a instruments per resoldre els reptes que afronta la nostra societat. Entre les propostes sorgides es va destacar la importància d'aliniar els desenvolupaments de les ICTS amb les estratègies científiques del país, així com agilitzar l'ús de les ICTS per part d'investigadors nacionals, especialment per a projectes innovadors i en les etapes inicials de la seva carrera, fins i tot amb ajuts específics.
Es van presentar idees per augmentar la visibilitat de les ICTS entre la comunitat de recerca, així com entre la ciutadania, especialment enfocades a les primeres etapes de formació de nens i nenes. Els participants també van tenir ocasió de visitar les instal·lacions del Sincrotró ALBA.
La jornada va ser clausurada per la secretària general d'Investigació Eva Ortega Paíno i José Ignacio Doncel i Ángela Fernández Curto, subdirector i subdirectora general adjunta, respectivament, de Grans Instal·lacions Cientifico-tècniques del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats del Govern d'Espanya, que van subratllar la utilitat d'aquestes trobades i van expressar el seu agraïment als amfitrions, encoratjant l'organització de futures jornades que continuïn enfortint la col·laboració i l'impacte de les ICTS a la ciència espanyola.