El Sincrotró ALBA ha publicat un tercer vídeo de divulgació on s'expliquen alguns dels experiments duts a terme en aquesta infraestructura científica i tècnica. En aquesta ocasió, la llum de sincrotró s'utilitza per al diagnòstic del càncer de pell gràcies a la identificació del col·lagen. Aquest projecte ha comptat amb el suport de la FECYT i la Fundació Obra Social "la Caixa".

Medi ambient, salut, alimentació, patrimoni cultural ... Usuaris del Sincrotró ALBA procedents d'universitats i centres d'investigació expliquen en petites càpsules de vídeo com han utilitzat la llum de sincrotró i quins beneficis els aporta per a les seves investigacions.

El tercer d'aquests vídeos recull l'experiència del grup de recerca liderat per Manel Sabés, professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Il·luminant amb llum de sincrotró mostres de pell amb melanoma, van poder identificar l'ordenació de les fibres del col·lagen. El desordre del col·lagen indica la presència de tumors, podent arribar a ser una eina de diagnòstic en estats inicials. A més a més, la llum de sincrotró també permet veure la morfologia de les cèl·lules i comprovar com es distribueix un fàrmac dins d'elles o com pot danyar-les. D'aquesta manera, també aporta dades sobre l'efectivitat dels tractaments contra el càncer de pell.

Per veure la sèrie completa de vídeos, visita el nostre canal de Youtube. Els vídeos s'han gravat en espanyol i català, encara que els subtítols estan disponibles en anglès, català i espanyol.

Aquests vídeos formen part del projecte de divulgació FCT-15-9828 "Apropant la ciència a la societat - Programa de divulgació científica del Sincrotró ALBA", cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Fundació Obra Social "la Caixa".