Un equip de recerca de l’Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC-CSIC) investiga els danys que provoca en la nostra pell i cabell la llum ultraviolada del sol. Per fer-ho, han usat la tecnologia del Sincrotró ALBA que els permet veure amb gran resolució i detall els canvis que es donen a nivell molecular, no només a la superfície de la pell i el cabell, sinó també a les seves capes internes. Les mostres han estat tractades prèviament amb resveratrol, reconegut antioxidant, per comprovar-ne la seva eficàcia de cara a desenvolupar nous i millors tractaments fotoprotectors.

Cerdanyola del Vallés, 26 de juliol de 2018

Que la radiació ultraviolada del sol (UV) és perjudicial per la pell és més que sabut. També ho és pel nostre cabell. Un equip del grup d’investigació d’Innovacions Cosmètiques i Tèxtils de l’IQAC-CSIC porta temps estudiant els efectes dels UV i han comprovat com l’exposició al sol causa danys químics i mecànics al cabell: pèrdua de color, de brillantor i de resistència mecànica. Aquest desgast es deu a que quan la fibra de cabell absorbeix la llum, l’impacte provoca la degradació de proteïnes, bàsicament queratina, lípids i melanina. Es formen radicals lliures que oxiden i degraden aquest pigment de manera que s’observa una certa decoloració. Pel que fa a la pell, els UV afecten l’organització lipídica de l’estrat corni, la capa més externa.

Sabudes les afectacions dels UV a les capes més externes de la pell i el pèl (la cutícula), el grup de l’IQAC-CSIC ara vol saber específicament quins canvis moleculars s’esdevenen en les seves parts més internes: pel cabell, el còrtex i la medul·la; per la pell, les diverses capes que la conformen. Com comenta la investigadora Clara Barba, "la llum de sincrotró ens dóna molta més resolució per veure com afecta la llum solar, avaluar on s’han produït els danys i obtenir informació més detallada dels seus efectes nocius". Conèixer què provoquen específicament els UV en cada capa dels teixits ajudaria a desenvolupar potencials fotoprotectors millors que protegeixin i reparin els danys.

El producte escollit per valorar-ne l’efecte, el resveratrol, és un conegut antioxidant que es troba de forma natural en fruites com el raïm. Fa temps que es parla dels seus efectes saludables en diversos aspectes i els investigadors ja van demostrar que aplicat tòpicament reforça el sistema antioxidant de l’estrat corni de la pell i esdevé un mitjà eficaç per augmentar els nivells d’antioxidants en el teixit de l’epidermis humana.


Mostres de pell i cabell sota la llum del sincrotró

Per dur a terme aquests estudis, l’equip de l’IQAC-CSIC ha analitzat amb la llum del Sincrotró ALBA mostres de pell de porc, tractades i no tractades amb resveratrol. De la mateixa manera han dut mostres de cabell humà, tant caucàsic com blanc, també tractats amb aquest antioxidant. Totes les mostres han estat exposades a radiació UV amb una dosi equivalent a estar sota el sol durant dos dies de juny a Catalunya. Han observat aquestes mostres de teixit amb el microscopi de llum infraroja de la línia de llum MIRAS de l’ALBA. Aquesta llum tan potent proporciona una resolució espacial molt alta i els permet obtenir informació no només de la superfície sinó també de les capes internes de la pell i el cabell, cosa que pot ser de vital importància en determinar fins on penetra el dany per radiació i de quina manera afecta. Amb aquest microscopi, s’obté informació de tipus bioquímic, és a dir permet conèixer la composició química de la mostra, a partir de la qual es pot deduir quines molècules hi ha i com es troben.

D’aquesta manera podran veure què passa exactament en les diferents capes de la pell i el cabell després de l’exposició als rajos UV, així com comparar els efectes en les mostres que van ser tractades amb el resveratrol i les que no. L’equip científic espera veure diferències en els resultats obtinguts en les protegides pel resveratrol i també entre els cabells caucàsics i els blancs, degut a que aquests darrers no contenen tant pigment melanina que els pugui protegir. La melanina absorbeix l’energia de la llum, per això el cabell blanc és més susceptible i necessita una fotoprotecció més alta.

Imatge de la secció d'un pèl on s'aprecia la distribució dels lípids dins de les capes de la fibra. Aquests lípids s'oxiden amb el sol i comparant el seu estat entre els diversos cabells es pot veure quins estan més afectats per la radiació.

En record de Víctor Carrer Vives, investigador de l'equip de l'IQAC-CSIC.