Tall transversal d'una làmina d'antimonè de poques capes, on la brillantor exterior representa la conductivitat majoritàriament per la superfície / UAM

Una col·laboració internacional, liderada des de la Universitat Autònoma de Madrid, ha estudiat les propietats elèctriques en làmines d'unes poques capes de gruix d'antimonè, material bidimensional compost per àtoms d'antimoni. Els resultats indiquen un transport elèctric que passa principalment per la superfície del material. Això, sumat a la seva estabilitat i estructura simple, ho fan un candidat prometedor per a aplicacions nanoelectròniques i optoelectròniques. Part dels experiments van ser realitzats a la línia de llum CIRCE.

L'antimonè —una làmina de gruix atòmic formada per àtoms d'antimoni— és una de les darreres incorporacions a la família de materials bidimensionals formats per un sol element. Per les seves característiques particulars, sumades a la seva gran estabilitat en condicions ambientals, l'antimonè ha atret l'interès de la comunitat científica, encara que encara no s'havien presentat resultats experimentals de les seves propietats elèctriques.

Ara, un equip internacional, liderat per la UAM, ha publicat a Applied Materials Today una combinació de resultats experimentals i teòrics que evidencien les exòtiques propietats elèctriques de l'antimonè.

En particular, van caracteritzar les propietats electròniques de làmines d'antimonè de poques capes. Així van observar que aquestes propietats són pràcticament independents de l'espessor de les làmines, i que el transport elèctric té lloc principalment per la superfície del material.

L'equip també va determinar una mobilitat per a l'antimonè que, en combinació amb la seva estabilitat i estructura simple de poques capes, el converteixen en un candidat prometedor per a nombroses aplicacions nanoelectròniques i optoelectròniques.

Les propietats electròniques van ser analitzades usant microscòpia electrònica de baixa energia i de fotoemissió (LEEM/PEEM), en combinació amb espectroscòpia de fotoelectrons de raigs X (XPEEM), a la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Aquests resultats es van aconseguir en col·laboració amb l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (CSIC), el sincrotró ALBA de Barcelona, i les universitats d'Aarhus (Dinamarca), Guilan (Iran), Federal de Rio de Janeiro i Federal de l'Esperit Sant ( Brasil).

Enllaç original: https://www.uam.es/uam/en/investigacion/cultura-cientifica/noticias/propiedades-electricas-antimoneno