El Sincrotró ALBA ha rebut 7,5 milions d'euros per desenvolupar i obtenir un prototip dels nous sistemes d'acceleradors que transformaran ALBA en una instal·lació de 4ª generació.

S'ha concedit al Sincrotró ALBA una ajuda de 7,5 milions d'euros per començar a treballar en el projecte ALBA II. Una de les primeres accions és la contractació de cinc persones per començar a desenvolupar el projecte: dos enginyers de projecte, un enginyer de buit i dos especialistes en instrumentació.

ALBA II és el projecte de renovació del Sincrotró ALBA a una instal·lació de 4ª generació, que amb capacitats analítiques millorades, servirà a la comunitat científica i industrial per entendre millor i resoldre els reptes actuals i futurs de la nostra societat.

ALBA II serà crucial en àrees com la salut, el canvi climàtic o l'energia, anant un pas més enllà per comprendre fenòmens complexos com els processos d'infecció dels virus, la recerca de nous fàrmacs, vacunes o tractaments. Serà molt útil en la recerca d'una agricultura sostenible i la preservació de l'entorn. I donarà suport al desenvolupament de nous materials per a l'emmagatzematge, conversió i transport d'energia.

Es preveu que el disseny i la construcció d'ALBA II cobreixin el període 2021-2028, alhora que es mantindrà l'operació. Entre el 2029 i el 2030 hi haurà una parada tècnica per instal·lar i provar els nous components, reiniciant l'activitat el 2021.

Un dels aspectes clau de la renovació d'ALBA recau en la substitució de nombrosos components dels acceleradors per noves tecnologies, que permetran generar un feix de llum de sincrotró molt més petit i, per tant, més brillant i intens.

El prototip d'aquestes tecnologies, que inclouen sistemes magnètics, fonts d'alimentació, càmeres de buit, un ondulador superconductor, és el primer pas per a la renovació. També es desenvoluparà un laboratori de nano-posicionament per assegurar la precisió i estabilitat de les mostres a nivells nanomètrics, aconseguint treure el màxim profit dels avantatges de la llum de sincrotró generada a ALBA II.

Aquests primers fons per començar el projecte ALBA II formen part del projecte amb referència ICTS-MRR-2021-02-CELLS, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació i la Unió Europea NextGenerationEU / Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.