El 3 i 4 de desembre, els membres del Comitè Científic Assessor d'ALBA es van reunir a les seves instal·lacions. La sessió estava centrada en l'avaluació de les propostes rebudes per a la construcció de línies de llum de fase III.

El Comitè Científic Assessor d'ALBA (SAC) es reuneix dos cops l'any per participar a la direcció estratègica científica del Sincrotró ALBA amb l'objectiu d'assegurar la qualitat i rellevància de la recerca que es desenvolupa a la instal·lació. En aquesta 19a sessió del SAC, la trobada es va destinar a la presentació i avaluació de les futures línies de llum d'ALBA de fase III.

Sis propostes de línia van ser presentades per investigadors de la comunitat científica espanyola. Núria Verdaguer i Isabel Usón (ambdues de l'IBMB-CSIC) van proposar la construcció d'una línia de difracció de microfocus per a cristal·lografia de macromolècules. Durant la seva presentació, van fer constar que aquesta àrea de recerca -de gran importància a Espanya- pot proporcionar resultats científics d'excel·lència així com resoldre reptes socials com per exemple, problemes de salut, relacionats amb el menjar o de tipus medi ambiental. L'investigador Victor López (del Sincrotró francés Soleil) va presentar una proposta de línia amb diferents tècniques disponibles (absorció, fluorescència i difracció). Aquesta línia podria cobrir àrees de recerca multidisciplinars: medi ambient, patrimoni cultural, ciència de materials i biomedicina. La proposta d'Eusebio Solórzano (Universitat de Valladolid) i Federico Sket (IMDEA-Madrid) preveu la creació d'una línia de tomografia i radiologia amb aplicacions en nombrosos àmbits científics i amb potencial interès industrial. Xavier Torrelles (ICMAB-CSIC) va promoure la construcció de la línia de llum SIRENA dedicada a la difracció de superfícies, interfícies i difracción ressonant que pot tenir un gran impacte en desenvolupaments relacionats amb la salut, l'energia i l'anàlisi de propietats electròniques. Salvador Ferrer, adjunt a la direcció d'ALBA, va presentar Skiron, una línia per a espectroscòpia quiròptica avançada. L'última presentació va ser a càrrec de Josep Nicolas, responsable de la secció d'Òptica i Metrologia a ALBA, qui va proposar NOTOS, una línia per al desenvolupament i test d'instrumentació complexa.

L'avaluació d'aquestes propostes per part del SAC serà de gran utilitat per a la direcció d'ALBA a l'hora de prendre una decisió final en la definició de les futures línies de fase III. Aquesta decisió es prendrà un cop estigui definiti l'import i la corresponent entrega del finançament necessari; fet que es preveu durant els primers mesos de 2015.

Actualment hi ha set línies de fase I a ALBA, totes elles en operació. La construcció de les línies de fase II (MIRAS - microespectroscòpia d'infrarrojos - i LOREA - fotoemissió resolta en angle -) ha començat aquest any i es preveu que entri en funcionament amb usuaris no oficials al 2016 i 2018, respectivament.

Caterina Biscari explicant la situació general d'ALBA. Presentació de Xavier Torrelles (ICMAB-CSIC).