Sincrotró ALBA
MIRAS, la vuitena línia de llum de l'ALBA – dedicada a la microespectroscòpia d'infraroig – ha començat la seva posada a punt aconseguint portar el primer feix de llum de sincrotró fora del túnel d'acceleradors. Ara, MIRAS ja apareix junt amb les altres línies de llum al monitor que informa del funcionament de la instal·lació. Els primers experiments oficials es realitzaran al novembre de 2016.
El 5 d'abril de 2016 ha començat la posada a punt amb llum de sincrotró de la línia de llum MIRAS. Això significa que els miralls que transporten la llum generada dins del túnel on es troba l'accelerador s'han alineat fins aconseguir portar el primer feix de llum de sincrotró fora del mateix túnel. Es tracta d'una fita important en la construcció de la línia, que va començar al 2014, ja que la instal·lació de tots els seus components que es troben dins del túnel ha estat validada. Els treballs de posada a punt continuaran en els propers mesos i els usuaris oficials arribaran a la tardor d'aquest any.
Ara, tal i com mostra la imatge, MIRAS ja apareix al display que mostra en temps real el funcionament de les diferents línies de llum així com de l'accelerador: http://www.albasynchrotron.es/static/Files/Computing/Controls/Reports/msGUI.html
MIRAS es dedicarà a la microespectroscòpia d'infraroig, cobrint les regions mitges i llunyanes, per al seu ús en una gran varietat d'àrees científiques: superfícies i ciència de materials, bioquímica, microanàlisi, arqueologia, geologia, biologia cel·lular, diagnòstic mèdic, medi ambient, etc.
A l'esquerra, imatge del monitor que mostra el funcionament de l'ALBA, amb MIRAS a la primera filera. A la dreta, el primer feix de llum de sincrotró capturat a la pantalla de diagnòstic de MIRAS.