El fotògraf Sergio Ruiz guanya el Premi en la categoria de Tecnologia i Ciència del Concurs de Fotografia # IDL2019 amb una imatge en la línia de llum CIRCE del Sincrotró ALBA.

Imatge guanyadora en la categoria de Tecnologia i Ciència per al Concurs de Fotografia del Dia Internacional de la Llum 2019, autor Sergio Ruiz.

Cerdanyola del Vallès, 30 d'octubre de 2019. 

"Sempre m'ha interessat la ciència i respecto moltíssim el treball dels científics, així que quan em van demanar que fotografiés el Sincrotró ALBA per a la portada d'una revista, em vaig sentir molt feliç de visitar les instal·lacions". Comenta en Sergio Ruiz (1976, Barcelona) recordant l'emoció que va sentir en entrar per primera vegada a l'àrea experimental de l'ALBA, la instal·lació de llum de sincrotró a Espanya. "No podia deixar d'admirar els diferents instruments i laboratoris; era com un nen a Disneyland!"

Sergio Ruiz és fotògraf professional des de fa més de 20 anys i treballa com a freelance a Barcelona per a revistes, editorials i empreses. També ensenya fotografia en diferents institucions de la seva ciutat natal, Mataró. Ha estat guardonat amb el Premi de la categoria de Tecnologia i Ciència per al Concurs de Fotografia del Dia Internacional de la Llum 2019 (# IDL2019). El premi compta amb el suport i patrocini de Lightsources.org, una col·laboració internacional de comunicadors científics que treballen en grans instal·lacions científiques basades en fotons.

Atrapant l'atmosfera en una línia de llum

La imatge guanyadora mostra al científic Carlos Escudero treballant en la línia de llum CIRCE, un laboratori que utilitza la llum de sincrotró per a realitzar experiments en el camp de la nanotecnologia, la ciència dels materials i la química.

"[Sergio] va ser molt àgil en capturar la complexitat i la bellesa de la nostra feina. Fer un experiment pot ser molt dur (preparar mostres, treballar de nit, etc.) però també molt gratificant. A més a més, abans que els científics puguin fer un experiment, hi ha un gran esforç que involucra molta gent. Gràcies a tot el personal de l'ALBA podem aportar la nostra petita contribució al progrés de la societat", descriu en Carlos.

"El que volia comunicar amb aquesta imatge és que la ciència no és res sense personal científic. La presència humana sempre és necessària per tenir bons resultats científics. És la meva manera modesta d'homenatjar l'excel·lent paper que els científics tenen en la nostra vida", diu el fotògraf Sergio Ruiz. "Em considero un científic frustrat amb la sort de dedicar-me a fotografiar aquestes meravelloses màquines i aquests increïbles professionals", continua.

La foto es va prendre durant una setmana d'aturada programada per a tasques de manteniment. "Quan tenim experiments, no estem molt disponibles per a aquest tipus d'activitats, ja que necessitem aprofitar al màxim el temps de feix. En aquesta ocasió, vam poder passar al voltant d'una hora treballant per trobar la imatge correcta", diu Carles.

"Obtenir aquesta imatge implicava enfrontar tres dificultats. En primer lloc, definir l'enquadrament. En una gran instal·lació científica, tots els equips, cables i objectes poden generar un cert caos visual. Definir acuradament què incloure i què descartar de la imatge no és una tasca fàcil. El segon problema va ser trobar les condicions d'il·luminació adequades. Molts dels instruments són molt brillants i llampants, per la qual cosa s'ha de controlar molt bé la llum per obtenir la proporció correcta entre els elements que apareixen a la imatge. I finalment l'última dificultat era el temps, ja que vaig tenir un temps limitat amb el científic ", diu Sergio Ruiz.

El resultat és una imatge sorprenent que resumeix de manera efectiva la comunió perfecta entre el científic i la màquina. El panell de selecció de la SPIE, la societat internacional d'òptica i fotònica i també organitzador del concurs de fotografia van quedar encantats amb la quantitat d'imatges relacionades amb la ciència i la tecnologia en l'edició d'aquest any. En total, es van enviar més de 1300 imatges en els tres mesos posteriors al 16 de maig (Dia Internacional de la Llum). Sergio Ruiz està molt satisfet amb el premi i assegura que "l'encoratjarà per especialitzar-se en fotografiar més instal·lacions científiques".

El concurs de fotografia del Dia Internacional de la Llum de la SPIE

El Concurs de fotografia del Dia Internacional de la Llum de la SPIE és un esdeveniment anual que proporciona imatges per donar suport a la celebració de l'IDL. El concurs comença cada any el 16 de maig i dura tres mesos, brindant als fotògrafs professionals i aficionats l'oportunitat de mostrar com la llum impacta els aspectes culturals, econòmics i polítics de la nostra societat. En 2019, per primera vegada, Lightsources.org ha patrocinat una nova categoria: tecnologia i ciència, amb un premi de 750 US dóllars.

Vols saber més sobre el proper concurs de fotografia, el Dia Internacional de la Llum o #LightSourceScience en general? Visita www.lightsources.org, una plataforma de notícies, esdeveniments i ofertes de feina, també a Twitter, LinkedIn e Instagram.