Sessió del debat 'Reimaginant l'Energia' celebrat el 21 de febrer del 2025. Beatriz Roldán, directora de l'Institut Fritz Haber a Alemanya i presidenta del Consell Científic Assessor del Sincrotró ALBA, i Mar Reguant, investigadora ICREA a l'Institut d'Anàlisi Econòmica (IAE-CSIC).

El Sincrotró ALBA ha conclòs amb èxit la seva participació al programa Ciència Radical, una iniciativa multidisciplinària desenvolupada pel Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i altres institucions de recerca que combina ciència, art i humanitats per explorar el potencial transformador de la investigació de frontera. El programa forma part del projecte InCAEM, finançat pel programa de Materials Avançats dels Plans Complementaris.

Iniciat el gener de 2025, 'Ciència radical' és un programa de divulgació coorganitzat pel CCCB juntament amb algunes de les principals institucions de recerca de Catalunya: el Sincrotró ALBA, l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC), l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), i el Institut de Física d'Altes Energies (IFAE). El programa ha acollit una sèrie de debats públics i representacions artístiques, destinades a fomentar el diàleg entre la ciència i la societat. Els esdeveniments han atret grans audiències i han generat un interès significatiu, cosa que reflecteix la forta rellevància social del programa i el seu èxit en el foment de la divulgació científica.

La sessió d'obertura, celebrada el 20 de gener al CCCB, va comptar amb una taula rodona amb els directors dels centres de recerca organitzadors, inclosa la directora de l'ALBA, Caterina Biscari. La sessió va destacar el paper essencial que exerceix la ciència de frontera en el progrés de la societat.

Al llarg del programa, l'ALBA i els seus socis al projecte InCAEM - l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), l' Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i el Port d'informació científica (PIC-IFAE)-, van contribuir al debat 'Reimaginant l'Energia'. Celebrat el 21 de febrer, va comptar amb la participació de Beatriz Roldán i Mar Reguant. Durant la sessió es van examinar les dimensions tecnològiques i econòmiques de la transició energètica, oferint informació sobre com es pot accelerar la descarbonització econòmica global.

A més, el 20 de febrer, l'artista visual Maotik i la científica Lucía Aballe van explorar les interconnexions entre la ciència i l'art en un diàleg que convidava a la reflexió.

El programa va concloure el 18 de juny amb una sessió de cloenda que incloïa una conferència de la professora de Harvard Naomi Oreskes sobre el valor del coneixement científic al segle XXI. L'esdeveniment també va incloure l'estrena d'una peça audiovisual desenvolupada per Hamill Industries i Maria Arnal, i el llançament de la Col·lecció de poesia 'Magmas'. El poeta Lluís Calvo va col·laborar amb l'ALBA, l'ICN2 i l'ICMAB per crear una col·lecció única de poemes inspirats en conceptes científics.

El programa 'Ciència Radical' subratlla el compromís del Sincrotró ALBA de fomentar la col·laboració interdisciplinària i involucrar el públic en debats sobre les implicacions socials dels avenços científics.