El 15 de novembre de 2017, el Sincrotró ALBA va participar al 31è congrés internacional EFFoST a Sitges. Caterina Biscari, directora de l’ALBA, va presentar quines aplicacions té la llum de sincrotró per a la indústria i la ciència agroalimentària.

Cerdanyola del Vallès, 15 de novembre 2017

. La sessió es va dur a terme entre les 11:00 i la 13:00 h i estava organitzada pel Sincrotró ALBA, el Sincrotró Europeu de Grenoble (ESRF) i el Helmholtz-Zentrum Geesthacht (HZG) i presidida per l’ESRF i l’ALBA, en la que es va presentar l’ús de tècniques de caracterització no convencionals per a l’anàlisi d’ aliments, utilitzant fonts de llum de sincrotró i de neutrons. Per exemple, es va parlar de com s’ha introduït diferents espècies químiques de seleni al blat o de com es pot analitzar i visualitzar la microestructura del menjar amb tomografies de raigs X. Aquestes tècniques, que treballen a escala micro i nanomètrica, poden millorar els sectors agroalimentaris permetent la comprensió del processament dels aliments i així podent millorar la seva producció i envasat. 

Cada any, la Federació Europea de la Ciència Agroalimentària i la Tecnologia EFFoST organitza aquest congrés internacional que reuneix investigadors, científics, càrrecs de responsabilitat pública, professionals i estudiants de diversos àmbits agroalimentaris per tal de compartir els últims avenços i discutir sobre qüestions rellevants. La darrera edició, enfocada a la ciència alimentaria i als reptes tecnològics al segle XXI, va comptar amb la participació de més de 500 persones. Durant les diverses sessions i conferències del congrés es van explorar solucions a reptes actuals i futurs, com la seguretat alimentaria, la reducció del malbaratament, la sostenibilitat, la gastronomia o les noves tecnologies dins l’àmbit agroalimentari, amb ponents i organitzacions d’arreu del món.

Participantes del Sincrotrón ALBA, l’ESRF, l’HZG, la UAB, Unilever y la Universidad de Delft a l’EFFoST.