Sincrotró ALBA
Empreses i centres de recerca del sector de les bateries es van donar cita al Sincrotró ALBA per impulsar la innovació en la fabricació i reciclatge de bateries. A l'esdeveniment hi van assistir 76 participants i representants de 23 empreses, amb més de 100 reunions B2B que van facilitar el networking i la col·laboració entre els assistents.
El Sincrotró ALBA, en col·laboració amb el clúster secpho i finançat pel projecte europeu ReMade@ARI, va organitzar un esdeveniment dedicat a la fabricació i reciclatge de bateries el passat 26 d'abril. L'esdeveniment, que va atreure 76 participants i representants de 23 empreses, va facilitar 100 reunions B2B, consolidant-se com un punt de trobada crucial per a la indústria circular de bateries a Espanya i Europa.
L'acte va començar amb la benvinguda per part del Director Científic de l'ALBA, Klaus Attenkofer, que va destacar el compromís de la instal·lació en albergar aquest tipus d'esdeveniments i col·laborar estretament amb empreses del sector de les bateries per abordar els desafiaments actuals en energia i economia circular, on les bateries juguen un paper crucial. A continuació, Alejandro Sánchez, Director de l'Oficina Industrial del Sincrotró ALBA, va fer una xerrada explicant què és el Sincrotró ALBA i va mostrar diversos exemples de les seves aplicacions úniques a diversos sectors industrials.
A continuació, Isabel Torralba, mànager de secpho, va detallar el desenvolupament de l'esdeveniment i els seus objectius. L'esdeveniment es va dividir en tres sessions, amb nivells TRL creixents, dedicades a les aplicacions del sincrotró a la indústria circular de les bateries, la caracterització de materials de bateries usant llum sincrotró i la caracterització de bateries amb altres tècniques. Després d'aquestes sessions va tenir lloc una presentació centrada exclusivament a mostrar la oportunitats de finançament ofertes pel projecte ReMade@ARI per accedir a grans instal·lacions científiques.
A la primera sessió, Alexander Missyul, investigador de la línia de llum MSPD d'ALBA, va demostrar de manera molt didàctica les aplicacions de la difracció de raigs X a la indústria de les bateries. Rosa Palacín, professora de recerca a l'ICMAB-CSIC, va explicar diversos exemples d'experiments industrialment rellevants amb llum de sincrotró al camp de les bateries.
Després de la pausa cafè va començar la segona sessió de xerrades, iniciada per Joseba Oribe, investigador del CIC energiGUNE, qui va explicar les tècniques per a la caracterització de materials d'elèctrodes per a bateries d'ions de liti i sodi amb raigs X de sincrotró. Posteriorment, Laura Simonelli, investigadora de la línia de llum CLÆSS d'ALBA, va aprofundir en el tema, mostrant com la la combinació de tècniques de sincrotró pot millorar el rendiment i el reciclatge de les bateries. Aquesta sessió va concloure amb una xerrada de Philipp Kurzhals, director de projectes del departament "Global Process R+D Battery Materials" de BASF, qui va presentar diversos exemples de caracterització de materials per a càtodes realitzat en una gran empresa com a BASF.
La sessió final de xerrades va comptar amb destacades empreses com EXO M, Coherent Inc, Fotònica Hamamatsu, bbc i TerrePower Europa. Juan Isaza de EXO M en va mostrar algunes solucions optomecàniques per a processos làser en la fabricació de bateries. Mikel Bengoa de Coherent va presentar aplicacions làser en la fabricació de bateries. Jordi Nebot de Fotònica Hamamatsu va demostrar com els seus productes poden realitzar inspeccions en línia no destructives de bateries de ions de liti. Javier Bezares de bbc va explicar com detectar punts calents i gasos per monitoritzar bateries mitjançant termografia. Finalment, Jesús Toucedo de TerrePower va parlar sobre la remanufactura de bateries per donar-los una segona vida abans del reciclatge.
Tot seguit, Virginia Boix de l'Oficina Industrial del Sincrotró ALBA va presentar les diferents oportunitats de finançament, principalment a través del projecte ReMade@ARI, perquè les empreses utilitzin els serveis d'ALBA.
El dinar networking va fomentar una estreta interacció entre els assistents, que posteriorment van tenir l'oportunitat de conèixer de primera mà els secrets d'ALBA, el seu funcionament i algunes altres aplicacions a través d'una visita guiada de les instal·lacions realitzades per membres de l'Oficina Industrial d'ALBA.
Finalment, es van dedicar dues hores a reunions B2B, en què es van generar més 100 trobades entre els assistents, propiciant nombroses connexions i oportunitats per compartir idees. Aquest tancament va ser tot un èxit per a una jornada que pot ser l'inici de moltes col·laboracions que impulsaran la innovació tecnològica a la indústria de les bateries.
L'esdeveniment no només en va oferir una plataforma per a la difusió de coneixements científics i tècnics, sinó que també va facilitar la creació de xarxes i col·laboracions a través de les nombroses reunions B2B. Els assistents van valorar positivament l'oportunitat de interactuar directament amb líders de la indústria i acadèmics, cosa que promet impulsar noves iniciatives i projectes conjunts en l'àmbit de les bateries i de l'economia circular.
Consulta l'agenda completa en aquest enllaç
Més sobre l'Oficina Industrial
Finançat per la Unió Europea com a part de la convocatòria Horizon Europe HORIZON-INFRA-2021-SERV-01 sota l'acord de subvenció número 101058414 i cofinançat per UK Research and Innovation (UKRI) sota la garantia de finançament Horizon Europe del govern del Regne Unit (subvenció número 10039728) i per la Secretaria d'Estat d'Educació, Investigació i Innovació (SERI) de Suïssa amb el número de contracte 22.00187.