Sincrotró ALBA
La 10a línia de llum del Sincrotró ALBA està en ple funcionament i va realitzar la setmana passada el seu primer experiment amb usuaris experts. Un equip de l'ICMAB-CSIC, involucrat a la PTI-Transener+ del CSIC, va estudiar diferents tipus de materials per a bateries. NOTOS està cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).
Membres de l'ALBA i l'ICMAB-CSIC a la cabina de control de NOTOS durant el primer experiment. D'esquerra a dreta, François Fauth (cap de la secció de Química i Ciència de Materials d'ALBA), Giovanni Agostini (responsable de la línia de llum NOTOS), Carlos Escudero (investigador de NOTOS), Rosa M. Palacín i Ashley Black (investigadors de l'ICMAB-CSIC).
NOTOS és la línia de llum número deu del Sincrotró ALBA, dedicada principalment a la catàlisi i la ciència de materials, incloent-hi les tècniques d'absorció i difracció de raigs X. Està enfocada a l'estudi de processos in situ i operando mitjançant la combinació d'ambdues tècniques a la mateixa posició de la mostra.
Un equip de recerca de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC), liderat per M. Rosa Palacín, va fer la setmana passada el primer experiment a NOTOS. Durant la setmana, van utilitzar la línia de llum per analitzar diferents tipus de materials emprats en l'actualitat en bateries comercials per a vehicles elèctrics. En concret, van realitzar experiments en bateries en funcionament que contenien òxid de cobalt de liti, níquel, manganès o fosfat de ferro i liti. Aquests experiments han estat realitzats en el marc de la PTI-Transener+ del CSIC, una plataforma interdisciplinària per promoure la transició energètica, finançada pel PRTR espanyol i els fons NextGenerationEU.
"L'experiment va ser un èxit. Les dades ens van permetre veure els canvis que tenien lloc als materials durant la càrrega i descàrrega en diferents condicions i usant les dues tècniques disponibles a NOTOS", comenta M. Rosa Palacín de l'ICMAB-CSIC.
"La línia de llum va respondre perfectament als requisits de l'experiment. Al mateix experiment, vam combinar dades XRD i XAS a diferents vores d'absorció a vàries bateries. Els bons resultats experimentals van ser possibles gràcies a la contribució de totes les persones involucrades de les diferents divisions del sincrotró", diu Giovanni Agostini, cap de línia de llum de NOTOS.
“És un honor ser els primers usuaris, especialment perquè és un experiment complex, ens cal sincronitzar l'adquisició de dades amb el funcionament de la bateria assegurant que tots els paràmetres estiguin optimitzats. L'equip d'ALBA va ser increïble i els resultats van superar les nostres expectatives, creiem que hi ha molts temes de recerca interessants per als quals NOTOS pot aportar un valor afegit, segur que hi tornarem", conclou M. Rosa Palacín.
Ara la línia de llum està a punt per rebre usuaris oficials a partir del 24 de maig de 2022.
La línia de llum NOTOS ha estat cofinançada pels Fons Europeus de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del Programa Operatiu Plurirregional d'Espanya (antic Programa Operatiu Creixement Intel·ligent) 2014-2020. Part de la seva instrumentació (els components opto-mecànics i alguns elements de l'estació experimental, incloent un difractòmetre de dos cercles equipat amb analitzador multicanal) procedia de BM25-A, una de les branques de la línia de llum espanyola construïda als anys 90 al Sincrotró Europeu de Grenoble ESRF (França), sota la gestió del CSIC. El 2017, el Ministeri d'Economia, Indústria i Competitivitat d'Espanya (MINECO) va decidir traslladar una de les branques a ALBA durant la recent parada tècnica de l'ESRF després del procés de renovació.
Aquesta nova línia de llum augmenta les capacitats de recerca del Sincrotró ALBA en una de les àrees de recerca més demanades: la catàlisi, els materials relacionats amb l'energia i les ciències ambientals.
Un brindis al jardí de l'ALBA per celebrar el primer experiment a la línia de llum NOTOS. A la imatge, membres de les diferents divisions involucrats en la construcció i posada en marxa de la línia de llum, així com els primers usuaris de l'ICMAB-CSIC.
Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) dins del Programa Operatiu Pluriregional d'Espanya (anterior Creixement Intel·ligent) 2014-2020.
Amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia. El Sincrotró ALBA forma part de la xarxa d'Unitats de Cultura Científica i de la Innovació (UCC+i) de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) i ha rebut suport a través del projecte FCT-20-15798.