Sincrotró ALBA

La nova línia de llum del Sincrotró ALBA, dedicada a la tomografia i radiografia ràpides de raigs X, està en marxa. Ha rebut recentment els primers usuaris oficials que han realitzat un experiment sobre la durabilitat dels ciments 'verds'. Es tracta d'un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat de Barcelona que investiguen nous mètodes per trobar ciments més sostenibles.
La construcció d'una nova línia de llum és un projecte altament complex que inclou diverses fases crítiques, des del disseny fins a la construcció, passant per la contractació de l'equip i la posada en marxa, fins a aconseguir un instrument d'anàlisi d'alt rendiment, disponible per a la comunitat científica. És el resultat d'un període de temps que pot abastar entre 3 i 5 anys aproximadament, incloent-hi innombrable hores de dedicació dels equips científics i tècnics involucrats. Per tant, acollir el primer experiment oficial és una fita que mereix una gran celebració.
FaXToR es una línia de llum versàtil per realitzar tomografia computeritzada 3D en temps gairebé real, sent clau per estudiar la dinàmica de certs processos amb raigs X a escala micromètrica. Dóna servei a una àmplia varietat d'àrees científiques, incloent-hi la ciència de materials, la biologia, la paleontologia, les ciències de la terra, el patrimoni cultural i aplicacions industrials.
Després de la seva reeixida posada a punt i els primers tests d'experiments, ara FaXToR ja està en funcionament després d'haver rebut recentment els primers usuaris oficials. Un grup dels departaments d'Arquitectura i Enginyeria Civil de la Universitat Politècnica de Catalunya i del departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la Universitat de Barcelona ha estudiat les propietats i el rendiment de nous tipus de ciments baixos en carboni a la nova línia de llum de l'ALBA.
Aquests nous productes poden resultar en construccions més respectuoses amb el medi ambient, ajudant a reduir la petjada de carboni de la indústria de la construcció a nivell mundial. La indústria del ciment és responsable d'aproximadament el 5% de les emissions globals de diòxid de carboni, i el formigó és la segona substància més consumida a la Terra només superada per l'aigua.
El grup va analitzar 112 mostres durant 4 dies amb una resolució aproximada de 3 um, obtenint al voltant de 20 TB de conjunts de dades entre les dades brutes i les processades (amb una reconstrucció realitzada tant en absorció com en recuperació de fase, a més d'aplicar el protocol d'unió tomogràfica per reconstruir una imatge 3D en mosaic de mostres de mida del centímetre a una resolució micromètrica). Aquests resultats demostren l'àmplia experiència de l'equip que va construir la línia de llum i l'alta productivitat des del principi. Ara és el moment que l'equip analitzi aquestes dades abans de publicar-ne els resultats.
Alessandra Patera, científica responsable de la línia de llum, destaca que "aconseguir aquesta nova fita és de gran importància per a tot l'equip i ens empeny a mantenir-nos a l'avantguarda de la ciència i la tecnologia per obtenir els millors resultats per a la nostra comunitat d'usuaris".
La línia de llum FaXToR ha estat cofinançada pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional de la Unió Europea.