Utilitzant llum de sincrotró, un estudi liderat pel CIC bioGUNE ha descrit un mecanisme de reconeixement molecular pel qual certes proteïnes de les nostres cèl·lules són reciclades i reutilitzades. Els resultats, publicats a la revista Cell, obren la porta a aplicacions biomèdiques per al tractament de patologies com l'Alzheimer o el Parkinson.

A la investigació, portada a terme per investigadors del CIC bioGUNE en col·laboració amb els Instituts Nacionals de la Salut (NIH) dels Estats Units, es descriu el mecanisme de reconeixement per a reutilitzar la proteïna transportadora de metalls divalents (DMT1), durant el cicle de captació i incorporació cel·lular de ferro i, d'aquesta manera, estalviar energia i consum de recursos.

El retròmer és un complex de proteïnes encarregat de reciclar canals proteics i receptors implicats en una gran varietat de processos fisiològics. Tanmateix, el mecanisme per a seleccionar les proteïnes que seran reciclades i la seva inclusió a vesícules de transport ha sigut una incògnita durant més de 15 anys. Aquest treball explica el mecanisme de selecció en el que es mostra com l'acció coordinada entre el retròmer i una altra proteïna de transport, l'SNX3, promou la formació d'una cavitat que facilita la inserció del senyal consens present a la proteïna per a ser reciclada. 

Fig. Estructura general del complex VPS26-VPS35N-SNX3-DMT1-II. Es mostra l'estructura cristal·lina en dues vistes ortogonals representades per un diagrama de cintes amb superfície transparent.

Estructura 3D del retròmer a resolució atòmica

Per a resoldre l'estructura tridimensional a resolució atòmica del complex de proteïnes s'ha utilitzat la cristal·lografia de raigs X. Les dades es van obtenir a diversos sincrotrons: al Sincrotró ALBA (a la línia de llum de cristal·lografia de macromolècules, XALOC), al Diamond Light Source (103 i 102) del regne Unit i al Sincrotró SOLEIL (Proxima1) i l'European Synchrotron radiation Facility, ambdós a França.

Aquesta informació ofereix un avantatge enorme al grup d'investigació per a realitzar la cerca de compostos que estabilitzin el retròmer i que puguin ser patentats i avaluats com a fàrmacs contra patologies com l'Alzheimer i el Parkinson.

Referència: "Structural mechanism for Cargo Recognition by the Retromer Complex" María Lucas, David C. Gershlick, Ander Vidaurrazaga, Adriana L. Rojas, Juan S. Bonifacino. Aitor Hierro. Cell 167 (6) (2016) 1623-1635, doi:10.1016/j.cell.2016.10.056

Enllaç a la nota de premsa del CIC bioGUNE