ALBA ORGANITZA UN FÒRUM DE PROVEÏDORS INDUSTRIALS ENFOCAT EN ELS FUTURS PLANS DEL SINCROTRÓ

L'esdeveniment tindrà lloc el proper 1 de desembre al Sincrotró ALBA i tractarà sobre les oportunitats que ofereixen les fonts de llum de sincrotró pel sector industrial, com per exemple el projecte ALBA II.

Llegir més...

VISUALITZEN EN 3D COM EL SARS-COV-2 ES REPLICA EN LES CÈL·LULES

La utilització de diferents tècniques de microscòpia i tomografia, incloent l'ús de la llum de sincrotró, revela com canvien les cèl·lules pulmonars al llarg de la infecció en models de cultiu cel·lular. L'estudi és fruit de la col·laboració del consorci europeu CoCID (Compact Cell Imaging Device) en què col·laboren grups del CSIC i el Sincrotró ALBA.

Llegir més...

PRIMER DISPOSITIU SENSE CABLEJAT ELÈCTRIC PER FER APARÈIXER MAGNETISME EN MATERIALS NO MAGNÈTICS

Investigadors de la UAB i l'ICMAB-CSIC han aconseguit portar la tecnologia sense fils al nivell fonamental dels dispositius magnètics. L'aparició i control de les propietats magnètiques en capes de nitrur de cobalt (inicialment no magnètic) mitjançant voltatge, sense connectar la mostra a cablejat elèctric representa un canvi de paradigma que pot facilitar la creació de nanorobots magnètics per a biomedicina i sistemes de computació on els processos bàsics de gestió de la informació no requereixin cablejat. Part dels experiments s'han dut a terme a la línia de llum BOREAS del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

EL CSIC I EL SINCROTRÓ ALBA POSEN EN MARXA UN LABORATORI PER IMPULSAR LA TRANSICIÓ ENERGÈTICA

Aquesta instal·lació té com a objectiu millorar l'estudi de les bateries i les cintes superconductores d'alta temperatura. Permet a la comunitat d'usuaris d'ALBA, incloent el grup destacat del CSIC, optimitzar significativament els experiments amb llum de sincrotró. Aquest projecte ha estat finançat conjuntament per ALBA i la plataforma del CSIC PTI-TransEner, amb fons europeus NextGeneration i del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

Llegir més...

AVENÇ EN CÈL·LES SOLARS MÉS BARATES I EFICIENTS

Un equipo científic internacional ha aconseguit avenços notables en el camp de l’energia fotovoltaica, concretament en la fabricació de cel·les solars de perovskita sobre silici. Han aconseguit una impressionant eficiència del 31,25%. Aquesta fita és el resultat d’avenços en materials i processos que han desbloquejat amb èxit el verdader potencial d’aquesta tecnologia emergent. Per analitzar aquests materials s’han fet estudis amb la línia NCD-SWEET d’ALBA. El descobriment científic s’ha publicat a la revista Science i representa un pas molt significatiu per un futur energètic més ecològic i net en el context de l’actual transició energètica.

Llegir més...