Ves al contingut principalSaltar a la navegacióSaltar al peu de pàgina

Sincrotró ALBA

  • Talent
  • ALBA II
  • Transparència
Català.
Usuaris
Usuaris
Com accedir-hi
El teu experiment
Finançament
Seguretat
Contacte
Accés al Portal d'Usuaris
Indústria
Indústria
Serveis
Sectors
Transferència tecnològica
Notícies
Agenda
Contacte
Instruments
Instruments
Mapa
Línies de llum
Microscopis electrònics
Laboratoris
Acceleradors
Públic
Públic
Visites
Escoles
Descobreix què és ALBA
Notícies
Sala de premsa
Agenda
Newsletter
Ciència
Ciència
Publicacions
Resultats científics
Transferència tecnològica
ALBA
ALBA
El Sincrotró ALBA
ALBA II
Organització i Governança
Seguretat i Salut
Projectes finançats
Transparència
Talent
Com arribar-hi
Contacte
ca
  • English
  • Español
  • Català
Iniciar sessió
  • FacebookTwitterWhatsappLinkedin
  • Contacte
Inici
/
Instruments
/
Acceleradors
/
Complex d'acceleradors
/
Anell d'emmagatzematge, anell propulsor i accelerador lineal
Accelerador lineal (LINAC)

L'accelerador lineal (LINAC de LINear ACcelerator) genera polsos d'electrons a 90 keV i els accelera fins a 100 MeV. Després, el feix es transfereix i s'injecta en l'anell propulsor on continua el procés d'acceleració. El pre-injector de l'ALBA es va adquirir com un sistema claus en mà i està en operació des de 2010.

05 ACC_MACH_LINAC 1.jpg

Un canó d'electrons termoiònic de 90 kV DC genera polsos d'electrons d'una longitud de 2 ns. Aquests electrons s'extreuen d'un metall (tungstè impregnat de BaO) escalfat a 1.200 graus. Pot generar un sol pols (SBM) o un tren de diversos polsos (MBM) com es mostra a continuació. El patró d'injecció típic consisteix en trens de 32 polsos, que es generen a raó de 3 vegades per segon. La càrrega màxima per pols al final del LINAC és 0,25 nC.

LINAC2aok.jpg

LINAC2bok.jpg

Senyals dels transformadors de corrent ràpida instal·lats al llarg del LINAC per als dos modes d'injecció: MBM (tren de 54 polsos) i SBM (16 polsos individuals separats per 64 ns).

Els electrons passen primer una zona que agrupa els electrons, reduint la longitud dels polsos i també augmentant la seva energia. El sistema d'agrupat (o bunching) comprèn dues cavitats tipus pre-buncher, una que treballa a una freqüència subharmònica (500 MHz) i una altra a 3 GHz, i una cavitat tipus buncher formada per 22 cel·les i que funciona amb ones estacionàries. Després del sistema d'agrupat, l'energia del feix és de 16 MeV. Dues estructures d'acceleració d'ones progressives augmenten l'energia del feix fins a més de 100 MeV. Cada estructura d'acceleració està feta de 96 cel·les i funciona en la manera 2Π / 3 a un gradient constant de 10-15 MV / m. La focalització del feix es garanteix mitjançant l'ús de solenoides a la part de l'agrupat i de tres quadrupols situats entre les dues estructures d'acceleració.

S'utilitzen dos klystrons (TH2100) per proporcionar la potència de RF a les cavitats del LINAC a 3 GHz mitjançant guies d'ones de RF. Gràcies a un sistema de commutació, si un dels klystrons falla, el LINAC pot seguir proporcionant un feix d'energia reduïda de 67 MeV.

036©Pepo Segura_1M3A9860.jpg

LINAC3aok.jpg

Esquema del LINAC de l'ALBA amb la distribució de RF i una imatge del LINAC dins del búnquer.

En condicions nominals, el LINAC opera a 110 MeV en mode top-up (recàrrega contínua). Recentment s'ha demostrat que, si cal, també es pot injectar i accelerar un feix de 67 MeV al propulsor.

La dispersió d'energia del feix del LINAC està per sota del 0,5 % i la seva emitància normalitzada per sota de 30 mm mrad.

im-accelerators_boosteroptics.jpg

Mesura de propagació d'energia d'un feix de 110 MeV i 1nC presa en una regió dispersiva. A la dreta es mostren els mesuraments de emitància del mateix fes per als eixos x i y, mesurats amb la tècnica d'escaneig quadrupolar.

Especificacions dels paràmetres del feix del LINAC

 Paràmetres a la sortida del LINAC

Mode Polsos Únics

Mode Polsos en sèrie

Número de polsos

1 to 6

[18...512]

Longitud dels polsos

< 1 ns (FWHM)

[36 … 1024] ns

Espai entre polsos

6 … 256 ns

2 ns

Càrrega

Q ≥ 1.5 nC

3 ≤ Q ≤ 4 nC

Energia

≥ 100 MeV

≥ 100 MeV

Dispersió d'energia

≤ 0,5 % (rms)

≤ 0,5 % (rms)

Emitància norm. (1σ)

≤ 30 π mm mrad

 

Variació de l'energia pols a pols

0,25% (rms)

 

Estabilitat de la posició del feix

<10% de la mida del feix

 

Variació en el temps pols a pols

≤ 100 ps (rms)

 
Anell propulsor

L'anell de propulsió de l'ALBA és un sincrotró que accelera els electrons que es generen al LINAC de 100 MeV a 3GeV. Durant l'increment d'energia, els camps magnètics s'adapten a l'energia dels electrons. Quan arriba als 3 GeV, s'extrau el feix d'electrons i s'envia a l'anell d'emmagatzematge i els camps magnètics tornen als seus valors inicials. Aquest cicle es repeteix 3 cops per segon.

L'anell propulsor es troba situat al mateix túnel de formigó que l'anell d'emmagatzematge. La seva gran circumferència de 249,6 m, el gran nombre d'imants dipolars (40) i la xarxa magnètica basada en dipols amb gradient integrat, propicien una emitància molt baixa de tan sols 10 nm∙rad. Aquesta baixa emitància i la mida del feix d'electrons fan que la injecció en mode top-up sigui altament eficient. En aquest mode els electrons són injectats cada 20 minuts a l'anell d'emmagatzematge, sense interrompre l'adquisició de dades experimentals i mantenint la intensitat del feix d'electrons constant.

La taula següent resumeix els principals paràmetres de l'anell propulsor de l'ALBA.

Energia d'injecció

100 MeV

Energia d'extracció

3 GeV

Circumferència

249,6 m

Període de revolució

832 ns

Nombre de superperíodes

4

RF freqüència

500 MHz

Nombre armònic

416

Freqüència de repetició

3,125 Hz

Tons betatró νx / νy

12.26 / 7.38

Factor de compactació del moment αc

3,6∙10-4

Màxima funció beta bx / bz

12,5 / 11,5 m

Dispersió màxima ηx

0,45 m

Cromaticitat natural ξx / ξy

-17 / -10

Emitància a 100 MeV ε

50 nm∙rad

Emitància a 3 GeV ε

9 nm∙rad

Dispersió en energia a 100 MeV σE/E

0,25∙10-3

Dispersió en energia a 3 GeV σE/E

0,25∙10-3

Temps d'esmorteïment a 3 GeV τs / τx / τy

4,5 / 8,0 / 6,3 ms

Corrent màxim electrons

1 mA

L'anell propulsor de l'ALBA està basat en una xarxa FODO modificada que alterna quadrupols i imants dipolars amb gradient integrat. Els dos imants de la cel·la unitat tenen incorporat un component sextupolar al perfil del pol de ferro per corregir la cromaticitat natural a valors positius. La circumferència permet la construcció d'arcs amplis amb òptiques relaxades: les funcions beta màximes són 12,5 horitzontal i 11, 5 vertical i la funció de dispersió màxima és només 0,45 m.

La xarxa de l'anell té una simetria d'ordre 4 i consisteix en 4 arcs amb 4 seccions rectes de 2,46 m. L'estructura bàsica de l'arc està composada de 8 cel·les unitats, cadascuna amb un imant dipolar amb gradient defocalitzador integrat (BM10) i un quadrupol focalitzador (QH02). Al final de cada arc hi ha una cel·la matching que consisteix en un imant dipolar amb gradient defocalitzador integrat més curt (BM05) i tres quadrupols (QH01, QV01, QV02), que produeixen dispersió zero a les seccions rectes on estan instal·lats la cavitat de RF i els elements d'injecció. La correcció d'òrbita es fa mesurant la posició del feix en 44 monitors de posició del feix i corregint la òrbita amb 44 imants correctors horitzontals i 28 imants correctors verticals.

05 ACC_MACH_LINAC 1.jpg

Funcions beta i de dispersió d'un quadrant de l'anell propulsor.

Anell d'emmagatzematge

El disseny magnètic de l'anell d'emmagatzematge (o SR d'storage ring en anglès) del Sincrotró ALBA es basa en una xarxa Chasman-Green (Double Bend) modificada. La unitat bàsica (estructura repetitiva) és una disposició de dos imants dipolars acompanyats de quadrupols que produeixen dispersió diferent de zero als trams rectes. Tot i que la dispersió contribueix al augment aparent del tamany del feix d'electrons, el disseny de l'ALBA minimitza l'augment alhora que maximiza l'espai disponible entre seccions rectes.

Les seccions rectes a l'ALBA s'anomenen LSS (llargues), MSS (mitjanes) i SSS (curtes). La cel·la unitat té MSS amb valors de la funció beta prou petits per poder-hi instal·lar dispositius d'inserció, tot i que les MSS no són prou llargues com per instal·lar la secció d'injecció. Per altra banda, les cel·les modificades, anomenades matching cells, s'utilitzen per acollir les LSS. La següent taula resumeix els principals paràmetres de l'anell d'emmagatzematge de l'ALBA.

Energia nominal (GeV)

E

3,0

Circumferència (m)

C

268,8003

Període Revolució (ns) / freqüència (MHz)

 

896,62 / 1,1153

Nombre de cel·les ; nombre de super-períodes
Nombre de seccions llargues rectes i la seva longitud (m)

 

16 ; 4
4 x 8,0m + 12 x 4,2m + 8 x 3,1m

Tons betatró

Vx ; Vy

18,155 ; 8,362

Factor de compatació del moment

a1
a2

8,9·10-4
2,2·10-3

Dispersió en energia

E/E

1,1·10-3

Temps d'esmorteïment (ms)

 

3,2
3,9
5,2

Emitància (nm.rad)

 

4,58

Energia perduda per volta (keV)

 

1024

Potència total radiada a 200 mA (kW)

 

223

Longitud del paquet d'electrons (Max RF voltatge) (ps)

 

15,8

Funció beta horitzontal (m) valor mínim / màxim

 

0,4 / 18,0

Funció beta vertical (m) valor mínim / màxim

 

1,3 / 25,0

Funció de dispersió valor mínim / màxim (m)

nx

0,02 / 0,23

Dimensions cambra de buit, excepte seccions rectes (mm)

H x V

72 x 28

La periodicitat de la xarxa magnètica d'ALBA s'aprecia en la variació de les funcions beta al llarg de l'anell d'emmagatzematge. La figura inferior mostra les funcions betes i la funció dispersió en un quadrant de l'anell. 

6973869c-9c43-4449-9847-fc47cd57f258.jpeg

La xarxa magnètica d'ALBA produeix un feix d'electrons petit i amb una divergència també molt petita a base de ser fortament focalitzant. Aquest fet té l'inconvenient de produir aberracions altament cromàtiques (cromaticitat molt negativa). La cromaticitat es corregeix a valors propers al zero i positius utilitzant els imants sextupolars. A 120 mA, la cromaticitat un cop corregida és [+2, +4] a cada pla. Els sextupols tenen camps magnètics no lineals que fan canviar el to de l'anell d'emmagatzematge segons l'amplitud d'oscil·lació i poden limitar la regió d'estabilitat dinàmica: l'anomenada apertura dinàmica. La següent taula resumeix les propietats no lineals de la xarxa d'ALBA:

Nombre de sextupols/nombre de famílies

120 / 9

Cromaticitat natural

-40 ; -27

Cromaticitat corregida (120 mA)

+2 ; +4

Canvi del to amb l'amplitud ((rad-1·m-1)

2300
4800
-6100

Mitja apertura dinàmica per partícules amb energia nominal (H)

-22 ; +30

Mitja apertura dinàmica per partícules amb energia nominal (V)

+- 13

5ce6a4c8-2b4c-4f1b-88d5-a1470e60dd06.jpeg

És habitual avaluar la regió estable, l'anomenada apertura dinàmica, sense tenir en compte les limitacions físiques. Aquests càlculs permeten l'avaluació quantitativa de l'efecte dels sextupols. Un apertura dinàmica més gran que l'apertura física de la cambra de buit assegura una bona eficiència en la injecció. També es calcula l'apertura dinàmica per partícules amb energies diferents de la nominal per determinar si seran estables. El següent gràfic mostra les apertures dinàmiques per partícules amb l'energia nominal i amb energies que difereixen ± 3% de la nominal, en el plans transversals després de fer un seguiment de feix durant 300 voltes.

Els càlculs de l'apertura dinàmica depenen del numero de voltes durant les quals es segueix als electrons. Com més alt sigui aquest, més realista serà el càlcul. Si les partícules són examinades després de 2.000 voltes es pot calcular el to betatró i la regularitat del moviment a cadascun dels punts de llançament. El mapa que relaciona la posició en el pla transversal x-y amb els tons betatró Qx - y s'anomena mapa de freqüència. Habitualment el mapa de freqüències es mostra contra la difusió (com el to betatró varia al llarg del nombre de voltes). Al següent gràfic, la difusió es mostra en el pla transversal i en el pla del to, el codi de colors es mostra en escala logarítmica. Els valors petits representen àrees molt estables (en blau), normalment al costat del to nominal. Els valors de difusió grans (vermells) representen moviments inestables en aquelles àrees properes als creuaments de ressonància en el diagrama del to betatró.

d4a7fa3a-5115-48d9-a89a-4bc7f887a827.jpeg

Ajuda'ns a millorar

T'ha estat útil aquesta pàgina?

Sincrotró Alba
Consorci per a la Construcció, Equipament i Explotació del Laboratori de Llum Sincrotró (CELLS)

Gran infraestructura científica a Espanya per descobrir els secrets de les ciències de la vida, materials per a l'energia, medi ambient, nanomaterials, patrimoni cultural i molts més.

Carrer de la Llum 2-26 08290 Cerdanyola del Vallès, Barcelona, Espanya

Com arribar+34 93 592 43 00

Subscriu-te al nostre newsletterSubscriu-te

FacebookXYouTubeInstagramLinkedIn

  • Accessibilitat
  • Contacte
  • Avís legal
  • Política de privacitat
  • Política de cookies
  • Mapa del lloc
© 2025 CELLS

Projecte desenvolupat pereCityclic.