NOU ESTUDI REVELA L'ORIGEN DEL CALCI ALS OSSOS HUMANS

Un estudi dut a terme per diverses institucions italianes i el Sincrotró ALBA suggereix que el carbonat de calci cristal·lí és el precursors de l’hidroxiapatita en el procés de formació de l'os. Degut a que l’hidroxiapatita és un mineral que representa el 70% de la massa de l'os, aquest descobriment té aplicacions potencials en el desenvolupament de noves teràpies contra el càncer d'ossos. Gràcies a la línia de llum MISTRAL a ALBA, l’equip de recerca va poder crear un tomograma 3D de cèl·lules humanes i visualitzar deposicions de calci al seu interior.

Llegir més...

LA PRIMERA ESTRUCTURA DE LA PROTEÏNA ATC D’UNA PLANTA REVELA EL SEU MECANISME D’INHIBICIÓ

Un equip de recerca de l’Institut de Biomedicina de València (IBV-CSIC) i del CIBER de Malaltires Rares (CIBERER), en col·laboració amb la Universitat de Kaiserslautern (Alemanya), ha estudiat la proteïna ATC, un enzim essencial per la biosíntesi de pirimidines: les peces que conformen el material genètic. La determinació de l’estructura va ser duta a terme al sincrotró ESRF i a la línia de llum XALOC de l’ALBA, dedicada a la cristal·lografia de macromolècules. Aquestes dades, combinat amb altres anàlisis, han permès a l’equip d’investigació descriure el mecanisme funcional de l’enzim, obrint la porta a noves estratègies per dissenyar herbicides o compostos antitumorals.

Llegir més...

CARACTERITZEN PLAQUES AMILOIDES EN ALZHEIMER

Investigadors de la UAB i l'IDIBELL han analitzat mostres cerebrals de la malaltia d'Alzheimer al Sincrotró ESRF i a l'ALBA per caracteritzar dos tipus de plaques amiloides amb diferències en la composició d'ions metàl·lics i en els seus nivells de lípids oxidats. Els resultats podrien conduir a nous coneixements sobre el desenvolupament de la patologia.

Llegir més...

DESXIFRANT LA HISTÒRIA DE LA PORCELLANA XINESA DEL SEGLE XV AMB LLUM DE SINCROTRÓ

Un equip de recerca format per institucions franceses i espanyoles va utilitzar la combinació de dues tècniques de caracterització basades en llum de sincrotró per estudiar porcellanes blaves i blanques xineses de la dinastia Ming. Són porcellanes decorades sota el vernís amb pigments blaus basats en cobalt i que es produïen amb una única cocció a altes temperatures. Els científics van ser capaços d'identificar la temperatura de cocció determinant els pigments de la porcellana i les condicions de reducció-oxidació del medi durant la seva producció. El mètode d'estudi utilitzat podria aplicar-se també en un ampli rang de ceràmiques modernes i arqueològiques per dilucidar la seva tecnologia de producció.

Llegir més...

FUL·LERENS AMB UNA METODOLOGIA INNOVADORA QUE IMITA UNA NINA RUSSA

Una col·laboració germano-catalana aconsegueix idear una estructura innovadora en forma de tres capes amb l'objectiu de millorar les futures cèl·lules solars orgàniques. La línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA ha proporcionat detalls estructurals d'aquest nou sistema.

Llegir més...