S'INICIA L'ANY INTERNACIONAL DE LA LLUM 2015 A ESPANYA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / S'INICIA L'ANY INTERNACIONAL DE LA LLUM 2015 A ESPANYA
L'Any Internacional de la Llum 2015 es va inaugurar el passat 16 de febrer a Espanya a un acte acadèmic que va incloure la presència de 500 assistents i la participació de prestigiosos investigadors i experts de l'àmbit de la ciència i les tecnologies basades en la llum.

La trobada, celebrada al Teatre Poliorama de la Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona, és el tret de sortida d'una sèrie d’actuacions que tindran lloc a tota la geografia espanyola durant el 2015 per commemorar aquesta iniciativa global que pretén comunicar a la societat la importància de la llum i les seves tecnologies associades en àrees com l'energia, l'educació, la salut o la comunicació.

María Josefa Yzuel, presidenta del Comitè Español de l'Any Internacional de la Llum, va anunciar el programa de activitats que s'organitzaran aquest any. "Aquest any representa una oportunitat única que no hem de deixar escapar per donar a conèixer al gran públic com la ciència i les tecnologies basades en la llum milloren la nostra vida quotidiana", d'acord amb la professora Yzuel.

Durant la cerimònia, es van poder seguir les xerrades de tres investigadors destacats relacionats amb diferents àmbits de la llum. El director de la Divisió Teòrica de l'Institut Max-Planck d'Òptica Quàntica i assessor de recerca de l'ICFO, Ignacio Cirac, va fer una gran intervenció on va remarcar la capacitat de teletransportació de la llum, la possibilitat de dcesenvolupar ordinadors quàntics – molt més ràpids que els actuals – o de nous rellotges atòmics – amb una major precisió -. La directora del Sincrotró ALBA, Caterina Biscari, va emfatitzar en les propietats de la llum de sincrotró per conèixer l'interior de la matèria, enumerant la seva aplicació en diversos àmbits científics, des de les ciències de la vida fins al ciència de materials, el medi ambient o el patrimoni històric. El coordinador del Departament de Retina i Unitat Macular de la Clínica Barraquer, Jeroni Nadal, va parlar de com resoldre el problema de la retinosis pigmentaria, que causa ceguera a unes 10.000 persones a Espanya en l'actualitat, mitjançant la implantació d'un xip que permet tornar a identificar objectes a persones cegues o amb baixa visió. El cas de l'Aurora, la primera pacient que porta aquest xip, va commoure la sala.

És destacable la intervenció d'Eugene Arthurs, CEO de la SPIE (Societat Internacional d'Òptica i Fotònica), qui va insistir en la necessitat de visibilitzar el paper de la llum, present en nombrosos aspectes de la nostra vida (telecomunicacions, medecina, medi ambient,...) i qui també va denunciar que aquest any és una oportunitat per fer arribar la llum i l'electricitat a persones de països subdesenvolupats que encara no tenen accés a ella.

L'esdeveniment va ser completat amb l'actuació del reconegut violoncel·lista Lluís Claret.

IM-IYL2015_CeremonySpain1  IM-IYL2015_CeremonySpain2

© R. Josa

 

Un any ple de llum

El Comitè Espanyol de l'Any Internacional de la Llum vehicula les activitats que es desenvoluparan a tot el país.

Declarat pel Congrés dels Diputats com a "Año de Especial Interés", les activitats destinades a promoure l'Any Internacional de la Llum arribaran a universitats, centres de recerca, administracions públiques, centres educatius, empreses i entitats culturals, entre d'altres.

Les activitats de l'Any Internacional de la Llum es poden consultar al web creat pel Comitè Espanyol www.luz2015.es i al portal internacional www.light2015.org.

El Comitè està constituït per representants de les següents institucions:

  • AIDO Institut Tecnológico
  • Asociación Profesional de Diseñadores de Iluminación (APDI)
  • Centro de Láseres Pulsados (CLPU)
  • Comité Español de Iluminación (CEISP)
  • Fotónica 21
  • Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT)
  • Institut de Ciències Fotòniques (ICFO)
  • Instituto de Óptica del CSIC 
  • Real Academia de Ciencias Exactas Físicas y Naturales de Madrid (RAC)
  • Reial Acadèmia de les Ciències i les Arts de Barcelona (RACAB) 
  • Real Sociedad Española de Física (RSEF)
  • Sincrotró ALBA
  • Sociedad Española de Óptica (SEDOPTICA)
  • Southern European Cluster in Photonics and Optics (SECPhO)
  • UNED
  • Universidad Complutense de Madrid (UCM)

La importància de la llum

L'Organització de Nacions Unides va declarar 2015 com a Any Internacional de la Llum i de les tecnologies basades en la llum amb l'objectiu de concienciar la societat de la importància de la ciència i les tecnologies de la llum per al desenvolupament de la vida i del benestar humà. Aquesta iniciativa també tracta de fomentar la cultura científica de la societat i estimular les vocacions de la joventut cap a carreres científiques i tecnològiques.

Tanmateix, l'Any Internacional de la Llum commemora diversos aniversaris de descobriments i teories científiques relacionades amb la llum que tenen lloc durant 2015: els primers estudis sobre òptica de Ibn a-Haytham (1015), la naturalesa ondulatòria de la llum proposada per Fresnel al 1815, la teoria de l'electromagnetisme de Maxwell (1865), la teoria de l'efecte fotoelèctric d'Einstein i la inclusió de la relativitat general i la llum a la cosmologia (1905 i 1915), així com els desenvolupaments de Charles Kao sobre la tecnologia de la fibra òptica (1965).

 

arxivat sota: ,