SALVADOR FERRER, ASSESSOR CIENTÍFIC D'ALBA, GUARDONAT AMB EL PREMI ASEVA CARRERA CIENTÍFICA

L'Associació Espanyola de Buit i les seves Aplicacions ha guardonat al Prof. Salvador Ferrer Fábregas per les seves contribucions a l'estudi de les propietats de superfícies i al desenvolupament de tècniques experimentals de caracterització així com en la creació i operació del Sincrotró ALBA.

Llegir més...

CAP A LES ENERGIES VERDES: NOUS MATERIALS PER A LA SEPARACIÓ DEL BIOBUTANOL

Investigadors de l'ICMAB-CSIC han descobert una nova MOF estable a l'aigua, que permet separar el butanol de les mescles d'acetona-butanol-etanol obtingudes del procés de fermentació de la biomassa, com a part del procés industrial estàndard per produir biocombustibles. Aquest nou compost, el MCB-MOF-1, mostra resultats prometedors en comparació amb altres metodologies o amb altres materials tipus MOF. Les dades obtingudes a les línies de llum XALOC i NCD-SWEET han estat crucials en aquest estudi, així com la col·laboració y suport dels seus científics de línia.

Llegir més...

LLUM DE SINCROTRÓ DE NOU A L’ALBA PER COMBATRE EL COVID-19

El Sincrotró ALBA torna a produir llum de sincrotró des del passat divendres 17 d’abril en un mode especial d’operació dedicat a projectes d’investigació relacionats amb el virus SARS-CoV-2.

Llegir més...

LLUM DE SINCROTRÓ PER DETERMINAR TRANSICIONS ESTRUCTURALS EN PEROVSKITES DOBLES

Un estudi recent demostra que els materials de perovskita doble basats en osmi mostren un ordre octupolar a baixes temperatures. Això proporciona el primer marc teòric exhaustiu per entendre com aquesta fase octupolar pot ser estabilitzada i identificada en els electrons d de materials de perovskita doble.

Llegir més...

ALBA ACOLLIRÀ UNA PLATAFORMA DE MICROSCÒPIA AMB LA COL·LABORACIÓ DE 9 CENTRES D'INVESTIGACIÓ I EL SUPORT DELS FONS FEDER

El Sincrotró ALBA acollirà dos nous grans equipaments, un orientat a ciència de materials valorat en 4,1 milions d’euros i encapçalat per l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), i un altre orientat a biologia molecular valorat en 1,7 milions d’euros i encapçalat per l’Institut de Biologia Molecular de Barcelona (IBMB-CSIC). La nova plataforma compta també amb la participació del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), el Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), l’Institut de Recerca Biomèdica (IRB Barcelona), la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), l’Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) i el Centre de Regulació Genòmica (CRG). Avui s’ha conegut l’aprovació provisional del cofinançament a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) d’aquestes dues infraestructures científiques.

Llegir més...