INVESTIGADORS I CIUTADANIA A LA NIT EUROPEA DE LA RECERCA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / INVESTIGADORS I CIUTADANIA A LA NIT EUROPEA DE LA RECERCA
El passat 26 de setembre unes 300 persones van participar en les activitats de divulgació gratuïtes per a tots els públics que organitzava el Sincrotró ALBA al Museu d’Art de Cerdanyola del Vallès.

La Nit Europea de la Recerca és una gran festa de divulgació de la ciència. Es va celebrar una nova edició aquest divendres 26 de setembre a diferents punts d'arreu d'Espanya. Al llarg de tota la tarda i bona part de la nit, els assistents van poder participar de manera gratuïta a desenes d'activitats adreçades a tota la ciutadania i, en especial, al públic familiar, amb l'objectiu de presentar una visió més propera de la ciència i de les persones que la fan possible: els investigadors i investigadores.

Les activitats organitzades per ALBA volien apropar la ciència i la recerca a la ciutadania. Els assistents van participar a les "Trobades amb investigadors", on els científics explicaven com es genera la llum sincrotró, com aquesta ajuda al descobriment de nous fàrmacs o a l’estudi d’objectes històrics o artístics. El públic va poder descobrir el dia a dia dels investigadors, què fan realment i com això repercuteix en la nostra vida diària. A més a més, un gran al·licient va ser la possibilitat de conversar directament amb ells també a través de sessions de xat per twitter, on els científics van respondre totes aquelles preguntes que els feien a través de la xarxa.

En el Museu d'Art de Cerdanyola també s'hi va poder veure una exposició sobre la cristal·lografia i els sincrotrons, en motiu de la celebració de l'Any Internacional de la Cristal·lografia al 2014. L'estreta relació entre aquestes dues disciplines ha aportat nombrosos avenços científics en el darrer segle, com el descobriment de la major part de proteïnes avui conegudes.

Els assistents també van experimentar i comprovar amb els seus ulls què és la difracció i com ens ajuda a analitzar l'estructura de la matèria. 

Els més petits van aprendre en què consisteix un sincrotró tot jugant a ser electrons i també van poder treure els seus dots artístics participant en el concurs de dibuix "Com és un científic o científica?". Mitjançant aquest concurs es pretén apropar la figura de les persones que fan recerca al públic jove i, a través de les obres presentades, conèixer com percep la joventut la professió científica. El concurs està coorganitzat per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital de la Universitat de Girona (C4D) i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FICSR), amb la col·laboració de Biocomunica’t, l’IRBLleida i el Sincrotró ALBA. Els guanyadors, que se sabran el 15 de gener, rebran com a premi Kits de Ciències, per tal que els participants es puguin sentir petits grans científics.

La companyia The Big Van Theory va arrodonir la festa als jardins del Museu d'Art amb un espectacle de monòlegs científics, combinant amb encert humor i ciència per tal d'explicar conceptes científics al públic de forma molt divertida.


  

Inauguració a càrrec de Caterina Biscari i Carme Carmona, alcadessa de Cerdanyola del Vallès. Concurs de dibuix per a nens "Dibuixa un científic o una científica".

 

Un projecte recolzat per la Comissió Europea

La Nit Europea de la Recerca està finançada en el marc del programa Horizon2020 de la Comissió Europea, en la qual participen catorze socis coordinats per la Càtedra de Cultura Científica i Comunicació Digital (C4D) de la Universitat de Girona: BIOcomuniCA’T, el Centro Nacional de Investigación sobre la Evolución Humana (CENIEH) de Burgos, la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, la Fundación Parque Científico y Tecnológico de Las Palmas de Gran Canaria, la Fundación Séneca de Murcia, l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, la Junta de Castella i Lleó, el Museo de la Ciencia de Valladolid, el Sincrotró ALBA de Cerdanyola del Vallès i les universitats de Cantabria, Extremadura, Murcia i Oviedo. Les activitats realitzades per ALBA també van comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament de Cerdanyola del Vallès.

Per a les edicions del 2014 i 2015, el programa Horizon2020 destina un total 8 milions d'euros a la celebració de la Nit Europea de Recerca que reparteix entre tots els organitzadors d'aquest esdeveniment, que té lloc a un centenar de ciutats de tot el continent de manera simultània. El projecte espanyol ha rebut 180.000 euros i té garantida la seva continuïtat per l'any que ve.

Aquesta festa es celebra cada any des del 2005 l’últim divendres de setembre. Els seus objectius són promoure la investigació, fomentar l’interès dels joves per a les carreres científiques i presentar al ciutadà una visió més propera de la ciència i dels investigadors.

 

Més informació: www.nitdelarecerca.cat  

Podeu trobar les fotografies de la festa al Flickr del Sincrotró ALBA

Programa d'activitats del Sincrotró ALBA a Cerdanyola del Vallès

   

Un grup de nens juga al Joc del Sincrotró. Festa final a càrrec de Big Van Theory, monòlegs científics. 

arxivat sota: ,