ES DEMOSTRA QUE ELS LIMFÒCITS T CAPTUREN I MATEN LES BACTERIES

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / ES DEMOSTRA QUE ELS LIMFÒCITS T CAPTUREN I MATEN LES BACTERIES
Investigadors del Centro Nacional de Biotecnología (CNB-CSIC) han descobert que els limfòcits T poden capturar i matar bactèries de les cèl·lules dendrítiques (DC) mitjançant un mecanisme de transinfecció. Les dades han estat recollides a la línia MISTRAL del Sincrotró ALBA i a BESSY II (Alemanya). Els resultats d'aquesta investigació han estat publicats a la revista "Cell Host & Microbe".

Durant les infeccions, moltes espècies bacterianes escapen del sistema immunitari degut a que infecten i utilitzen com a vehicle on dispersar-se cèl·lules del propi sistema que són clau per al reconeixement de patògens: les cèl·lules presentadores d'antigen (APC). En estudis previs amb ratolins s'havia proposat que els limfòcits T també actuaven com a repositori bacterià. No obstant, l'estudi bacterià no és fàcil donada la seva complexitat i la difulcultat que molts dels seus components - en especial les cèl·lules T - s'infecten amb dificultat in vitro. Això ha fet impossible el coneixement de la ruta per on les bactèries accedien i infectaven els limfòcits.

Utilizant la llum sincrotró de la línia de llum MISTRAL (a ALBA) i de BESSY II (Alemanya), s'ha descobert que les cèl·lules T són capaces de capturar i matar bactèries des de les cèl·lules dendrítiques (DC) mitjançant un mecanisme de transinfecció. Aquests sorprenents resultats demostren que les cèl·lules T, el paradigma de la resposta immune adaptativa, han desenvolupat funcions que es consideraven exclusives de les cèl·lules del sistema innat.

Durant l'anàlisi al laboratori de l'Instituto de Investigación Sanitaria Princesa (Hospital de Santa Cristina), les diferències entre les cèl·lules T van mostrar que, quan els limfòcits eren transinfectats amb bactèries, produïen més citosines proinflamatòries (i.e., IL-6, TNF-alfa I IFN-gamma) que les cèl·lules no infectades i les protegien d'infeccions bacterianes in vivo.


Referència: T cells kill bacteria captured by transinfection from dendritic cells and confer protection in mice. Cruz-Adalia A, Ramirez-Santiago G, Calabia-Linares C, Torres-Torresano M, Feo L, Galán-Díez M, Fernández-Ruiz E, Pereiro E, Guttmann P, Chiappi M, Schneider G,Carrascosa JL, Chichón FJ, Martínez del Hoyo G, Sánchez-Madrid F, Veiga E. Cell Host Microbe (2014) 15: 611-622


  

A la figura: A) Tall virtual d'un tomograma on es veu una cèl·lula dendrítica infectada (DC) mostrant bactèries internes prop de la sinapsis immunitària (SI) amb una cèl·lula T (T). N mostra la posició del nucli de la cèl·lula T i V algunes vesícules. Les bactèries són visibles al requadre taronja. B) Talls virtuals consecutius cada 460 nm mostrant la proximitat de les tres bactèries, al requadre taronja d’A, a la SI amb una cèl·lula T. Las barres d’escala en A i B representen 2 micres. C, D i E) Representacions volumètriques del tomograma en A i B. La cèl·lula T està representada en color cian i el seu nucli és blau. Les cèl·lules dendrítiques (DC) es mostren en color gris i la bactèria en vermell.

arxivat sota: ,