NOVA SÈRIE DE VÍDEOS SOBRE EXPERIMENTS REALITZATS A L'ALBA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / NOVA SÈRIE DE VÍDEOS SOBRE EXPERIMENTS REALITZATS A L'ALBA
El Sincrotró ALBA ha publicat el primer d'una sèrie de vídeos de divulgació on s'expliquen experiments realitzats a la instal·lació. Aquest primer vídeo aborda dues investigacions de l'àmbit del patrimoni cultural. Aquest projecte ha comptat amb el suport de la FECYT i la Fundació Obra Social "la Caixa".

La llum de sincrotró és radiació electromagnètica que permet explorar les propietats microscòpiques de la matèria. Conté un continu de longituds d'ona, des de l'infraroig fins als raigs X durs, amb aplicació en un ventall d'àrees del coneixement sorprenentment ampli.

Per donar a conèixer alguns dels experiments realitzats al Sincrotró ALBA, una sèrie de cinc vídeos s'aniran publicant en les properes setmanes al seu canal de Youtube. Medi ambient, biomedicina, alimentació, patrimoni cultural ... Usuaris de la infraestructura científica procedents d'universitats i centres de recerca expliquen com han tret profit de la llum de sincrotró i quins beneficis els aporta per a les seves investigacions.

El primer d'aquests vídeos recull dos experiments liderats per Trinitat Pradell, investigadora del departament de Física de la Universitat Politècnica de Catalunya, experta en l'anàlisi físic-químic del patrimoni. Utilitzant llum de sincrotró, els investigadors van poder confirmar que algunes taques presents a la capella de Sant Miquel del Monestir de Pedralbes de Barcelona es devien a la presència de fongs. A la catedral de Segòvia, l'anàlisi amb llum de sincrotró dels vitralls de diferents períodes ha ajudat a conèixer el seu procés de fabricació i la seva posterior conservació.

Els vídeos s'han gravat en català i/o castellà però disposen de subtítols en anglès, català i castellà.

Aquests vídeos formen part del projecte de divulgació FCT-15-9828 "Apropant la ciència a la societat - Programa de divulgació científica del Sincrotró ALBA", cofinançat per la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri d'Economia i Competitivitat i la Fundació Obra Social "la Caixa".

 

arxivat sota: ,