GRAN ASSISTÈNCIA DE PÚBLIC A L'ALBA OPEN DAY

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / GRAN ASSISTÈNCIA DE PÚBLIC A L'ALBA OPEN DAY
El passat dissabte 21 de novembre, 1.903 persones van assistir a la Jornada de Portes Obertes del Sincrotró ALBA. Per quart any consecutiu, la cita es consolida com una activitat d'èxit entre les famílies i el públic general. Enguany les activitats estaven relacionades amb l'Any Internacional de la Llum 2015.

Seguint un recorregut per la instal·lació d'aproximadament dues hores, els gairebé dos mil visitants van tenir l'oportunitat de conèixer a través del personal d'ALBA què és un sincrotró, com funciona i per a què serveix.

L'esdeveniment es va convertir en una gran festa de la ciència on van tenir cabuda diferents activitats dirigides a tots els públics. La visita s'organitzava al voltant d'un circuit composat per diferents espais d'exposició. Els participants podien veure els equips per on circulen els electrons i els que s'utilitzen per manipular la llum de sincrotró, veure una part de l'interior del túnel d'acceleradors – obert per l'ocasió – i aprofundir conceptes a través dels panells informatius. A més a més, diverses demostracions i activitats s'oferien als visitants per fer més participativa i directa la seva experiència: un accelerador de partícules de sobretaula per explicar la força de Lorentz, una demostració amb làser sobre la tècnica de la difracció, com es perceben diferents fonts de llum, conèixer la teva alçada amb precisió micromètrica, etc. Els nens i nenes van seguir una gimcana al voltant de la instal·lació que finalitzava amb l'entrega del diploma d'investigador/a, a banda de poder participar en altres jocs. La sorpresa més destaca de l'esdeveniment va ser el grup musical format per membres d'ALBA que, versionant cançons conegudes, va ensenyar en què consisteix un sincrotró. Una altra novetat d'aquesta edició va ser la celebració de quatre conferències de divulgació per ampliar la informació sobre els acceleradors de partícules (a càrrec de Caterina Biscari), la naturalesa de la llum (Salvador Ferrer), la ciència que hi ha al voltant dun sincrotró (Josep Nicolàs) o el funcionament d'una font de llum de sincrotró (Montse Pont).

"L'ALBA Open Day ha estat un dia de celebració, en el que hem reforçat i generat vocacions científiques entre els visitants més joves, motiu pel qual estem molt satisfets", segons Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.

Els visitants van ser molt actius a les xarxes socials, pujant imatges i comentaris de l'acte sota el hashtag #ALBAOpenDay.

La realització de la jornada es va dur a terme gràcies a la coordinació i treball de 78 voluntaris del Sincrotró ALBA que van ajudar en la gestió de l'esdeveniment a banda de donar explicacions i informar sobre les característiques de la instal·lació. També cal destacar la contribució dels voluntaris de Protecció Civil, que van oferir el seu suport i experiència durant tota la jornada.

L'entrada a la Jornada de Portes Obertes era gratuïta i necessitava inscripció prèvia al web. Tal i com va succeir en convocatòries anteriors, les entrades disponibles es van esgotar dues setmanes abans de l'acte.

El Sincrotró ALBA té en marxa un programa d'activitats de divulgació científica, entre les quals es troba la Jornada de Portes Obertes i un programa de visites guiades. Al llarg de l'any, rep més de 5.000 persones.

La Jornada de Portes Obertes del Sincrotró ALBA ha estat organitzada amb el suport del Ministerio de Economía y Competitividad, la Generalitat de Catalunya i La Obra Social La Caixa.

IM-OpenDay2015_1   IM-OpenDay2015_2

A l'esquerra, imatge de l'àrea experimental amb la zona d'exposició d'acceleradors. Al costat, un instant de l'actuació musical de fons i, en primer terme, una nena participant a la gimcana.  @Pepo Segura - Sincrotrón ALBA

IM-OpenDay2015_3   IM-OpenDay2015_4

Entrega de diploma davant del photocall instal·lat a la zona infantil. Al costat, un voluntari explica la diferència entre els diferents tipus d'imants que s'utilitzen a ALBA.  @Pepo Segura - Sincrotrón ALBA

arxivat sota: ,