LA COMUNITAT D'USUARIS D'ALBA I AUSE ES REUNEIX A BARCELONA

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / LA COMUNITAT D'USUARIS D'ALBA I AUSE ES REUNEIX A BARCELONA
Del 5 al 8 de setembre de 2022, més de 140 participants van tenir l'oportunitat de reunir-se de nou en persona a la X Conferència d'AUSE i la V Reunió d'Usuaris del Sincrotró ALBA a Barcelona, on per primera vegada es va incloure una sessió dedicada als làsers d'electrons lliures (XFEL). Durant quatre dies, van poder compartir els darrers resultats obtinguts en diversos camps científics i debatre sobre el futur d'aquestes instal·lacions i la seva complementarietat amb altres tècniques, com ara la microscòpia electrònica (EM).

IM_XAUSEVALBAMeeting_GroupPicture

Foto de grup amb els assistents al X Congrés AUSE i V Reunió d'Usuaris d'ALBA al jardí del Sincrotró ALBA.

Cerdanyola del Vallès (Barcelona), 21 de setembre de 2022. La comunitat d'usuaris d'instal·lacions de llum de sincrotró i làsers d'electrons lliures es va tornar a reunir amb gran il·lusió al Sincrotró ALBA (Cerdanyola del Vallès, Barcelona). Era la primera trobada presencial després de la pandèmia, reunint més de 140 assistents sobretot, però no només, d'Espanya. La darrera reunió s'havia celebrat el 2019 i, des de llavors, els nombrosos avenços al camp van ser motor d'estimulants converses entre els assistents.

La conferència va ser inaugurada per Gloria Subías, presidenta de l'AUSE, i per Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA, que van destacar l'apassionant moment que viuen moltes instal·lacions, entre les quals hi ha l'ALBA, planificant-ne o implementant-ne la renovació.

L'esdeveniment va oferir un programa científic multidisciplinari que es dividia en tres sessions, respectivament organitzades per l'AUSE (Associació d'Usuaris de Sincrotró a Espanya), l'Spain XFEL Hub i ALBA, incloent totes xerrades d'alt nivell de ponents nacionals i internacionals.

La sessió organitzada per AUSE va incloure temes com el desenvolupament de materials per trobar noves fonts d'energia i per afrontar els problemes mediambientals actuals, l'ús de la llum de sincrotró per avançar a l'àrea de les ciències de la vida o l'estudi de les propietats electròniques i magnètiques dels materials avançats. Es van mostrar els primers resultats de l'ESRF-EBS, que obren una nova frontera, així com l'estatus i els plans de futur de la línia de llum BM25-SPLine.

La sessió de mig dia dedicada als làsers d'electrons lliures, organitzada per l'Spain XFEL Hub, per primera vegada en aquesta trobada, va servir per mostrar a la comunitat d'usuaris les oportunitats dels làsers d'electrons lliures XFEL. Es van presentar exemples d'avenços importants i recents que en demostren la complementarietat amb les tècniques de llum de sincrotró en una àmplia gamma d'aplicacions que van des de la química fins a la física i les ciències de la vida.

El dia dedicat a ALBA va mostrar l'evolució que han tingut lloc en els darrers tres anys, incloent noves línies de llum i altres en construcció i la creació amb altres institucions del JEMCA (Joint Electron Microscope Center at ALBA). Les tres sessions paral·leles (ciències de la vida, ciència dels materials i catàlisi i estructura electrònica i magnètica de la matèria) van servir per destacar els resultats científics més notables així com les col·laboracions entre els usuaris i el personal d'ALBA.

Finalment, es va fer una sessió dedicada al futur d'ALBA. S'hi va mostrar l'estat i els plans del projecte ALBA II, la renovació del Sincrotró ALBA que transformarà la instal·lació en una font de llum de sincrotró de quarta generació. La renovació inclou la construcció de noves línies de llum llargues. Caterina Biscari va anunciar en aquell moment l'obertura d'una nova convocatòria de propostes per construir aquests equipaments.

Sandra Ruiz (Universitat Complutense de Madrid) i Carlos Morales (Universitat Autònoma de Madrid) van ser guardonats amb els millors projectes de tesi de l'AUSE. També es van reconèixer tres contribucions en forma de pòster durant l'esdeveniment: Maria del Carme Elizabeth de Lama (UPC) per AUSE, Estela Herguedas (Universitat d'Oviedo) per ALBA i Juan Carlos Martínez (ALBA) per Lightsources.org que va avaluar la millor comunicació científica.

El X Congrés AUSE i V Reunió d'Usuaris d'ALBA agraeix el suport dels patrocinadors de l'esdeveniment.

GALERIA DE FOTOGRAFIES COMPLETA

IM_XAUSEVALBAMeeting_Opening  IM_XAUSEVALBAMeeting_Auditorium

A l'esquerra, inaugurant la conferència, Gloria Subías (presidenta d'AUSE) i Caterina Biscari (directora del Sincrotró ALBA). A la dreta, imatge de l'auditori.

IM_XAUSEVALBAMeeting_PlenarySpeaker  IM_XAUSEVALBAMeeting_KeynoteSpeaker

A l'esquerra, un dels ponents de la conferència (Miquel Salmerón). A la dreta, un altre dels oradors de la conferència (Denis Vyalikh).

IM_XAUSEVALBAMeeting_PosterSession  IM_XAUSEVALBAMeeting_EHerguedas

A l´esquerra, imatge de la zona de sessió de pòsters i expositors comercials. A la dreta, Caterina Biscari, directora d'ALBA, lliurant el premi ALBA al millor pòster a Estela Herguedas (Universitat d'Oviedo).

IM_XAUSEVALBAMeeting_MdeLama  

A l'esquerra, Gloria Subías, presidenta d'AUSE, lliurant el millor premi AUSE al millor pòster a Maria del Carme de Lama (Universitat Politècnica de Catalunya). A la dreta, Silvana Westbury (Lightsources.org) lliurant el premi Lightsources.org al pòster amb millor comunicació científica a Juan Carlos Martínez (ALBA).

IM_XAUSEVALBAMeeting_SRuiz  IM_XAUSEVALBAMeeting_CMorales  IM_XAUSEVALBAMeeting_ConferenceDinner

A l'esquerra, Sandra Ruiz (Univ. Complutense de Madrid) i Carlos Morales (Univ. Autònoma de Madrid) van rebre el premi a la millor tesi doctoral AUSE 2019-2021. A la dreta, foto de grup durant el sopar del congrés a Barcelona.

arxivat sota: ,