L'ALBA OBRE LES SEVES PORTES A MÉS DE 2.000 PERSONES

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / L'ALBA OBRE LES SEVES PORTES A MÉS DE 2.000 PERSONES
El passat dissabte, 18 de juny, es va celebrar la Jornada de Portes Obertes del Sincrotró ALBA assolint un nou rècord d'assistència: 2.130 persones van gaudir de la ciència en família.

Il·lusió, expectació i entusiasme entre els assistents a l'ALBA Open Day, la Jornada de Portes Obertes que organitzava el Sincrotró ALBA per cinquè any consecutiu. Malgrat la pluja, 2.130 persones van apropar-se a la instal·lació científica per veure els seus equipaments i parlar amb els científics i tècnics que hi treballen.

L'esdeveniment s'organitzava seguint un recorregut amb diferents espais d'exposició i demostració. Els participants podien veure els equips per on circulen els electrons i els que s'utilitzen per manipular la llum de sincrotró, veure una part de linterior del túnel d'acceleradors – obert per l'ocasió – i conèixer i experimentar conceptes com el buit o la pressió, la difracció o l'espectroscòpia a través de divertits experiments duts a terme pel personal de la instal·lació. Els nens i nenes van gaudir d'un espai propi on seguien proves sobre el sincrotró i la llum o espectre electromagnètic, sense oblidar un experiment amb nitrogen líquid i globus. Al finalitzar el recorregut, el grup musical format per membres de l'ALBA "Les Cateyes" explicava com funciona un sincrotró o per a què serveix a través de les seves cançons. Durant el dia, es van fer quatre conferències de divulgació per ampliar la informació sobre els acceleradors de partícules (a càrrec de Caterina Biscari, directora), les aplicacions de la llum de sincrotró en l'estudi del patrimoni històric o artístic (Glòria Molina, investigadora de la UPC i usuària del Sincrotró ALBA), el funcionament d'una font de llum de sincrotró (Pep Campmany, responsable de mesures magnètiques) i aplicacions en l'àmbit de la medicina (Christina Kamma-Lorger, científica de la línia de llum NCD). A més a més, aquest any, els visitants tenien l'opció de seguir una audioguia que els anava informant de cada punt del recorregut.

"Avui ha estat un dia de celebració per als nostres visitants però també per als nostres treballadors, demostrant que l'ALBA és un magnífic espai de recerca però també un gran lloc per treballar i viure", segons Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.

Els visitants van ser molt actius a les xarxes socials de Twitter i Instagram, pujant imatges i comentaris de l'acte sota el hashtag #ALBAOpenDay, que a més a més podien veure's per tots els monitors repartits per l'edifici.

La realització de la jornada es va dur a terme gràcies a la coordinació i treball de 82 voluntaris del Sincrotró ALBA que van ajudar en la gestió de l'esdeveniment a banda de donar explicacions i informar sobre les característiques de la instal·lació. També cal destacar la contribució dels voluntaris de Protecció Civil de Sant Cugat del Vallès i de Viladecavalls, així com la Xarxa de Radio Emergència de Cerdanyola del Vallès (REMER), que van oferir el seu suport i experiència durant tota la jornada per assegurar un correcte desenvolupament de l'acte.

L'entrada a la Jornada de Portes Obertes era gratuïta i necessitava inscripció prèvia al web. Tal i com va succeir en convocatòries anteriors, les entrades disponibles es van esgotar setmanes abans de l'esdeveniment.

El Sincrotró ALBA té en marxa un programa d'activitats de divulgació científica, entre les quals es troba la Jornada de Portes Obertes i un programa de visites guiades. Al llarg de l'any, rep més de 6.000 persones.

L'ALBA Open Day 2016 ha estat organitzat amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) - Ministeri d'Economia i Competitivitat, l'Obra Social ”La Caixa” i la Generalitat de Catalunya.

IM-ALBAOpenDay2016_1  IM-ALBAOpenDay_2

La zona experimental a l'inici del recorregut. Al costat, fent-se un selfie a davant del túnel d'acceleradors. 

IM-ALBAOpenDay2016_3  IM-ALBAOpenDay2016_4

La zona infantil plena d'activitats i jocs. Al costat, un membre de la divisió d'Acceleradors explica com funciona una cavitat de radiofreqüència. 

arxivat sota: ,