MÉS DE 2400 PERSONES VISITEN EL SINCROTRÓ ALBA DURANT LA SEVA JORNADA DE PORTES OBERTES

Sou a: Inici / Actualitat / NOTÍCIES / MÉS DE 2400 PERSONES VISITEN EL SINCROTRÓ ALBA DURANT LA SEVA JORNADA DE PORTES OBERTES
L'ALBA Open Day 2019, celebrat el passat dissabte 29 de juny, va acollir 2.425 visitants que van conèixer, de la mà del seu personal científic i tècnic, com funciona i quines aplicacions té el Sincrotró ALBA.

Cerdanyola del Vallès, 1 de juliol de 2019. La vuitena edició de l'ALBA Open Day, la Jornada de Portes Obertes del Sincrotró ALBA, es va celebrar de nou amb èxit obtenint una nova xifra rècord de visitants en un mateix dia: 2.425 persones. 

L'onada de calor no va frenar els visitants que, des de les 9:00 fins a les 19:00, van realitzar un recorregut d'aproximadament dues hores, on van explorar els equips per on circulen els electrons o els que s'utilitzen per manipular la llum de sincrotró i van participar en demostracions on van experimentar amb conceptes com el buit o les tècniques d'anàlisi com la microscòpia o l'espectroscòpia. 

Més de 100 voluntaris, personal de la plantilla i estudiants del Sincrotró ALBA, van atendre els visitants i van oferir explicacions i demostracions didàctiques per entendre el funcionament i l'aplicació de l'ALBA en diversos d'àmbits científics. A més, un any més l'esdeveniment va comptar amb el suport dels voluntaris de la Xarxa de Ràdio Emergència de Cerdanyola del Vallès (REMER), que van assegurar el seu correcte desenvolupament. 

En aquesta edició, els visitants van gaudir veient l'interior de túnel d'acceleradors, obert per a l'ocasió, i entrant virtualment en ell mitjançant unes ulleres 3D. Es va organitzar una campanya de recollida de dents de llet, en col·laboració amb el Centre Nacional d'Investigació sobre l'Evolució Humana (CENIEH) de Burgos en la qual es van recollir un total de 120 peces. Elles formaran part del catàleg que està generant aquest centre i que serveix per a realitzar investigacions relacionades amb la dentició d'espècies extintes així com el patró de desenvolupament i histologia dental. 

"Un any més va ser molt agradable i reconfortant rebre dissabte passat a tots els visitants a les nostres instal·lacions i descobrir en les seves cares l'interès i admiració per la nostra feina. Sense l'esforç de tots els voluntaris que han organitzat l'esdeveniment i que han atès els visitants sota la intensa calor, res d'això hauria estat possible", afirma Caterina Biscari, directora del Sincrotró ALBA.

Les xarxes socials de Facebook, Twitter i Instagram es van omplir de nombroses imatges i comentaris de l'acte sota l'etiqueta #ALBAOpenDay, que a més podien veure per tots els monitors repartits per l'edifici. També va ser molt seguida una audioguia, elaborada en català i castellà, on podien informar-se de continguts complementaris a la visita.

El Sincrotró ALBA té en marxa un programa de divulgació científica a través de la seva Unitat de Cultura Científica (UCC + i), que inclou la jornada de portes obertes, el programa de visites guiades i el programa per a alumnes de primària Missió ALBA. Al llarg de l'any, rep més de 6.500 persones a les seves instal·lacions.

L'ALBA Open Day 2019 ha estat organitzat amb el suport de la Fundación Española para la Ciencia y la Tecnología (FECYT), la Obra Social "La Caixa", el Ministerio de Ciencia, Innovación y Universidades y la Generalitat de Catalunya.

IM_ALBAOpenDay2019_1  IM_ALBAOpenDay2019_2

A l'esquerra, imatge general de l'entrada al Sincrotró ALBA. A la dreta, visitants es fan un selfie amb la càmera termogràfica. Autor: Pepo Segura

IM_ALBAOpenDay2019_4  IM_ALBAOpenDay2019_3  
A l'esquerra, espai de demostracions realitzades pel personal voluntari. A la dreta, detall d'una d'elles sobre buit. Autor: Pepo Segura

arxivat sota: