ENTENDRE LA MANERA EN QUÈ INTERACCIONEN LES NANOPARTÍCULES ÉS CLAU PER MILLORAR ELS NANOCATALITZADORS METÀL·LICS

Els nanocatalizadors són clau per al futur de la química sostenible. Tot i això, solen patir sinterització, un procés pel qual es desactiven ràpidament. En un estudi recent, liderat pel Sincrotró ALBA i la Universitat de Gant (Bèlgica), un equip de recerca ha desenvolupat una metodologia d'estudi en la qual complementen l'ús de diverses tècniques de caracterització per a analitzar el procés de sinterització de nanopartícules de platí en la micro-, meso- i macroescala. L'estratègia ha mostrat que són les heterogeneïtats de la població de nanopartícules en la mesoescala les que condueixen al procés de sinterització Aquest treball ajudarà a ampliar el coneixement fonamental sobre la sinterització de nanopartícules i, per tant, a dissenyar millors estratègies per a la fabricació de catalitzadors.

Llegir més...

DESCRIT EL MECANISME D'UNIÓ A L'ADN D'UNA PROTEÏNA INVOLUCRADA AL DESENVOLUPAMENT EMBRIONARI I D'ALGUNS PROCESSOS TUMORALS

Investigadors de l'IRB Barcelona han aconseguit realitzar una anàlisi estructural de la proteïna FoxH1 amb un detall sense precedents. L'estudi, amb dades obtingudes a la línia de llum XALOC del Sincrotró ALBA, ha aconseguit revelar com aquesta proteïna s'uneix a diferents llocs de l'ADN en el desenvolupament embrionari i de tumors associats a alts nivells d'expressió gènica. Això li proporciona un interessant potencial per al desenvolupament de tractaments contra malalties relacionades amb aquest procés.

Llegir més...

OBSERVEN ELS ESTATS ESPIRAL HÍBRIDS BLOCH-NÉEL EN UN MATERIAL MAGNÈTIC ANTI-SKYRMIÒNIC

Una colaboració internacional ha realitzat un estudi pioner sobre la natura de les espirals magnètiques en Mn1.4PtSn a l'estació experimental MaReS de la línea de llum BOREAS. L'equip ha aconseguit realitzar una innovadora observació d'una fase magnètica metaestable complexa de caràcter mixt entre una hèlix tipus Bloch i una cicloide tipus Néel. Aquests resultats tenen un potencial subjacent per a futures aplicacions en l'àmbit de les tecnologies basades en espintrónica, com les MRAMs, i de tecnologies d'estalvi energètic.

Llegir més...

DETECTEN L’EFECTE HALL D’ESPÍ AMB RAIGS-X DE MANERA DIRECTA A UN MATERIAL DE COURE I BISMUT

Personal investigador de la Universitat Complutense de Madrid (UCM) i el Sincrotró ALBA, en col·laboració amb IMDEA Nanociència, el CSIC, la UAM i el Sincrotró suís SLS-PSI, han aconseguit una mesura directa de l'efecte Hall d'espí utilitzant detecció de raigs-X sensible a l'element analitzat. Aquest estudi, realitzat a l'estació experimental PEEM de la línia de llum CIRCE a l'ALBA, té un gran potencial per desenvolupar dispositius més eficients a l'àmbit de les tecnologies de la informació.

Llegir més...

EL PRESIDENT DE LA GENERALITAT VISITA EL SINCROTRÓ ALBA AMB UN FERM COMPROMÍS PER AL SEU FUTUR

Pere Aragonès, el President de la Generalitat de Catalunya, ha visitat les instal·lacions del Sincrotró ALBA, i ha anunciat l'adjudicació dels terrenys adjacents per a l'ampliació del projecte de renovació ALBA II.

Llegir més...